فریلنسر (Freelancer) کسی است که بدون تعهد به سازمان و شرکتها، فعالیت حرفهای و تخصصی خود را برای شرکتهای گوناگون انجام میدهد. فریلنسر به ازای خدماتی که میدهد، هزینههایی را دریافت میکند.
در ایران برای معادل فریلنسری از عناوین همچون کارمزدی یا حقالزحمهای یا آزادکاری استفاده میکنند. معمولا فریلنسر ها تلاش میکنند تا با قواعد کاری آشنایی پیدا کنند، مهارت و تخصصهای خود را در زمینههای مختلف ارتقاء دهند و از زُبدگی خود برای دریافت پروژههای جدید استفاده کنند.
فریلنسینگ یک فرآیند مناسب برای برونسپاری پروژهها در سازمانهای چابک میباشد. معمولا فریلنسرها با سرعتی مناسب، یک کار را به نتیجه میرسانند و هزینههای اجرایی، استخدام نیرو و آموزش را به شدت کاهش میدهند.
مزایای فریلنسر بودن
انجام کار بصورت آزادکاری مزایا و معایب مختلفی را با خود در پی دارد. از مهمترین معایب فریلنسری تنها کارکردن میباشد. البته امروزه بسیاری از فریلنسرهای موفق برای خود تیمهای کاری تشکیل دادهاند. مزایای بیشمار فریلنسری باعث گردیده است تا افراد بسیاری به این شیوه کسب و کاری علاقمند شوند. از مهمترین این مزایا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- داشتن درآمد متغییر و معمولا بیشتر از کارمندی
- آزادی عمل در انتخاب محل کار و ساعت انجام آن
- کسب تجربههای جدید و متفاوت
- ایجاد شبکهایی از مشتریان برای تعاملات آتی
- انجام پارهوقت فعالیتهای فریلنسری
- برابری در سطح درآمدی بین مردان و زنان
- امکان کسب مهارتهای جدید متناسب با کارهای پیشنهادی
- انجام همزمان چند پروژه با یکدیگر
- استفاده از تجربیات پروژههای قبلی در پروژههای جدید
- عدم نیاز به دفتر یا مکانی برای شروع کار(استفاده از موبایل و شبکه های اجتماعی برای معرفی کارهای فریلنسینگ)
- هرکسی که یک مهارت دارد، میتواند به عنوان یک فریلنسر فعالیت کند.
کاربردهای فریلنسرینگ
فریلنسرها میتوانند در حوزههای مختلفی مشغول به کار شوند. امّا بیشتر آنها را در یکی از حوزههای زیر مشغول به کار می بینیم:
- طراحی و گرافیک
- برنامه نویسی و طراحی سایت
- نویسندگی و روزنامه نگاری
- تولید محتوا برای سایتها و شبکههای اجتماعی
- عکاسی و تدوین فیلم
- انیمیشن سازی
- ساخت اینفوگرافیک و موشن گرافیک
- موسیقی
- ترجمه و ویراستاری متون
- تورهای گردشگری و معرفی رستورانها
- فعالیتهای معماری و دکوراسیون
معمولا ارزش فریلنس بودن به این است که کارها را می توان بصورت دورکاری (مثلا در منزل) انجام داد. بسیاری از افراد با توجه به هزینههای بالای خرید یا اجاره دفترکاری به سراغ فریلنس میروند.
نقش اینترنت در گسترش فعالیت های فریلنسرینگ
با ظهور اینترنت و گسترش شبکههای اجتماعی، موقعیت مناسبی برای فعالیتهای فریلنس ایجاد گردید. افراد بسیاری تنها با داشتن یک گوشی هوشمند یا دوربین عکاسی و کمی ذوق ادبی میتوانند به ایجاد محتواهای بصری بپردازند و مخاطبان را به سمت خود بکشانند.
فریلنسینگ موجب شده تا در جامعه بسته و سنتی ایران، امکان فعالیتهای متفاوتی برای بسیاری از زنان در منازل فراهم آید. در حال حاضر مشاغل خانگی بسیاری با محوریت زنان و در حوزه آزادکاری پدیدار گشتهاند.
در آزادکاری، افراد از آزادی عمل بیشتری برخوردار هستند و با محدویتهای زندگی کارمندی مواجه نیستند. علاوه براین، معمولا آنها دارای درآمد بیشتری از کارمندی میباشند.
نکات مهم در فریلنسینگ
برای این که بتوانیم در حوزه فریلنسکاری موفق شویم، بایستی به نکات زیر توجه داشته باشیم:
- مهارتها و تخصصهای کاربردی خود را بهبود و افزایش دهید.
- اهداف معینی برای خود تعیین کنید و براساس این اهداف، برنامهریزی بلندمدت، میان مدت و کوتاه مدت داشته باشید.
- به بازار توجه داشته باشید و سعی کنید نیازهایی که معمولا کسی به آنها پاسخگویی نمیکند را برآورده نمایید.
- ابزارها و تجهیزات مناسب و پیشرفته برای انجام فعالیتهای خود تهیه کنید.
- به برندسازی شخصی توجه داشته باشید.
- هزینههای خود را به حداقل برسانید تا بتوانید قابلیتهای رقابتی خود را ارتقاء دهید.
- فرصتسازی کنید. سعی کنید برای هرکاری ایده مخصوص به خود داشته باشید و با کمی خلاقیت و ابتکار آن ایده را به یک فرصت طلایی تبدیل کنید.
- فضای مجازی را مدنظر قراردهید. آشنایی با ترندهای روز در شبکههای اجتماعی برای یک فریلنسر ضروری است. سعی کنید سایر اینفلوئنسرهایی که در حوزه کاری شما فعالیت میکنند را بشناسید و با آنها ارتباط بگیرید.
۱۰ ایده برتر در حوزه کسب و کارهای اینترنتی
معرفی پلتفرمهای فریلنسینگ در ایران
با توسعه آزادکاری در ایران، استارتآپ های مختلف به دنبال ایجاد پلتفرمهای برای تسهیل کار فریلنسرها رفتند. در حال حاضر در ایران چندین پلتفرم وجود دارد که به معرفی آنها میپردازیم:
- پونیشا :یک بازار کار برای فریلنسرها میباشد که با کمک آن میتوان در منزل و از راه دور بصورت آنلاین پروژه دریافت کرد و آن را انجام داد.
- دورکار :دورکار با هدف فرام کردن بستری امن و مطمئن جهت برون سپاری پروژهها برای فارسی زبانان سراسر دنیا راه اندازی شده است.
- کاریشه : کاریشه در برونسپاری پروژهها همراه کارفرما و فریلنسرها خواهد بود.
- پارسکدرز : اولین بازارکار آنلاین می باشد که شامل تمامی کارهایی است که در فضای اینترنت انجام میشود. از تایپ، ترجمه و ویرایش، طراحی وب، برنامهنویسی، گرافیک، سئو و آموزش در این مجموعه انجام میشود.
- کدپن : یک سایت برونسپاری است که کارفرما در آن به تعریف پروژه میپردازد و کسانی که مهارت انجام آن را دارند، پروژهها را اجرا میکنند و از این طریق درآمد کسب میکنند.
- پارس فریلنسر : در پارسفریلنسر امکان به اشتراکگذاری پروژهها در قالب مناقصه با استفاده از بهترین متخصصین در یک سیستم امن وجود دارد.
- گودکو : راهنمای زندگی کاری برای حرفهایها می باشد. در گودکو میتوان در جریان آخرین مسیرهای شفلی قرار گرفت و یک رزومه حرفهای برای خود طراحی کرد. آشنایی با شرکتها و فرهنگ سازمانی آنها از دیگر مزایای گودکو میباشد.
- حامیورکس : حامی ورکس یک کارخانه آنلاین است که جلوی رفت و آمدهای غیرضروری را میگیرد و یک سبک زندگی جدید برای فریلنسرها و کارفرمایان ایجاد میکند.
- گویندگان : در گویندگان شاهد نمایش صدای بهترین گویندگان ایرانی و امکان سفارش خدمات گویندگی آنلاین میباشیم. این سایت ارائهدهنده خدمات فریلنسینگ گویندگی میباشد.
- تایپیران :تایپیران بعنوان یک زیرمجموعه از سایتهای کارایران محسوب میشود و بعنوان بستری برای انجام پروژههای تایپ تخصصی میباشد.
و درپایان…
بایستی توجه داشت که فریلنسری یک فعالیت زمانبر است. در ابتدای کار ممکن است تعداد پروژهها یا پرداختیها کم باشد امّا به مرور زمان و برند شدن فریلنسر(Personal Branding) امکان دریافت پروژههای بزرگتر فراهم میآید.
در فریلنسکاری، کیفیت کار از اهمیت زیادی برخوردار است. زیرا که میتواند رضایت مشتری را جلب کند. مشتری راضی، مشتریهای جدیدتر و پروژههای بزرگتری را با خود به همراه میآورد.