زمان مطالعه تقریبی: 6 دقیقه

فضای کار اشتراکی یا Coworking Space شامل دفتر کاری می‌باشد که بین چندین نفر به اشتراک گذاشته شده است و تیم‌های مختلف می‌توانند از امکانات آن برای کسب و کار خود استفاده کنند. معمولا استارتاپ‌ها در شروع کار با مشکل تامین سرمایه مواجه هستند. آن‌ها سعی می‌کنند با کمترین هزینه بیشترین بازدهی را بدست آورند.

فضای کار اشتراکی

هزینه‌های سرسام‌آور اجاره یا خرید دفتر کار و تجهیز آن یکی از معضلات کسب و کارهای نوآفرین می‌باشد. در چنین شرایطی فضای کار اشتراکی می‌تواند به کاهش دغدغه‌های مدیران استارتاپ‌ها کمک کند.

ماهیت فضای کار اشتراکی

در یک دفتر کار اشتراکی معمولا افرادی دور هم جمع می‌شوند که دارای زمینه‌های کاری مشابه هستند. آن‌ها هر کدام به دنبال انجام فعالیت‌های کاری خود هستند امّا همزمان سعی می‌کنند تا نیازهای سایر افراد یا تیم‌های مستقر در کوورک را هم تامین کنند و هزینه‌های فنی و اجرایی یکدیگر را کاهش دهند.

در سالیان اخیر فضای کار اشتراکی با توجه به افزایش هزینه اجاره بها در ایران و همچنین رشد سریعتر استارتاپ‌ها در چنین دفاتری رونق بسیاری پیدا کرده است.

شبکه‌سازی در فضاهای کار اشتراکی

معمولا در ایران فضاهای کا اشتراکی در کنار شتابدهنده‌ها( accelerator) شکل می‌گیرند. در چنین فضایی معمولا یک میز به همراه صندلی، اینترنت، پرینتر و اسکنر اشتراکی، کافی شاپ و اتاق جلسات اشتراکی، سالن کنفرانس و.. در اختیار تیم‌ها قرار می‌گیرد. استفاده از فضاهای کار اشتراکی باعث می‌شود تا هزینه‌های چندین تیم بین آن‌ها سرشکن شود.

اهمیت ویژه‌‌ای که یک فضای کار اشتراکی برای تیم‌های نوآفرین دارد، شبکه‌سازی می‌باشد. معمولا در یک کوورک افراد بسیاری رفت و آمد می‌کنند. این افراد ممکن است خود عضوی از یک تیم استارتاپی باشند یا یکی از مشتریانی باشند که برای دریافت خدمات به سراغ یک تیم آمده‌اند.

شبکه‌سازی و ارتباطاتی که در چنین فضایی شکل می‌گیرد می‌تواند موجب تعامل و افزایش شانس دیده شدن یک کسب و کار توسط سرمایه‌گذاران یا مشتریان بالقوه دیگر شود.

کوورک، مکانی برای حضور فریلنسرها در کنار استارتاپ‌ها

فریلنسرها یا آزادکارها در فضای کار اشتراکی می‌توانند نقش پررنگی را ایفا کنند. هر چند که آن‌ها عضو یک تیم استارتاپی نیستند و بصورت مستقل فعالیت می‌کنند، امّا در زمان لزوم می‌توانند به کمک یک تیم بیایند و با برعهده گرفتن بخشی از کارهای یک تیم، سرعت انجام یک پروژه را تسریع کنند.

طراحان سایت، وبلاگنویسان، عکاسان، طراحان گرافیک، تدوینگران ویدئو، موشن گرافیست، وبمستران، دیجیتال مارکترها، اینستاگرام مارکترها، کپی‌رایترها و حتی اینفلوئنسرها از جمله فریلنسرهایی هستند که می‌توانند با حضور در فضاهای کار اشتراکی علاوه بر درآمدزایی برای خود، کمک زیادی نیز به تیم‌های استارتاپی بنمایند.

مزایای فضای کار اشتراکی در ایران

فضاهای اشتراکی در ایران

فضاهای کار اشتراکی در ایران هر چند تازه تاسیس می‌باشند امّا در همین مدت کوتاه هم توانسته‌اند به موفقیت‌های خوبی دست پیدا کنند. هرچند که ان‌ها هنوز با استانداردهای بین‌المللی فاصله دارند امّا بومی‌سازی و تطبیق با شرایط کسب و کاری در ایران می‌تواند آن‌ها را تبدیل به یک وزنه مهم در اکوسیستم نوآوری کشور بنماید. از مهمترین مزایای کوورکینگ در ایران می‌توان به:

  • شبکه‌سازی و ارتباطات موثر
  • کاهش هزینه‌ها تیم‌های نوپا
  • صرفه‌جویی در زمان و مدیریت آسان تیم کاری
  • استفاده از امکانات پیشرفته در فضاهای اشتراکی
  • دسترسی آسان در مرکز شهر
  • حضور در رویدادها و کنفرانس‌های مرتبط
  • تسهیل در ارتباط با سرمایه‌گذاران
  • تبادل تجربه با دیگران
  • مکانی برای رشد و دیده شدن فریلنسرها
  • قابلیت انعطاف‌پذیری بالا از لحاظ ساعات کاری در چنین محیط‌هایی

آموزش و یادگیری، مزیت کلیدی یک فضای کار اشتراکی

شاید مهمترین مزیت یک کوورک یادگیری جمعی باشد. در یک فضای کار اشتراکی، سلایق و تیپ‌های شخصیتی گوناگون در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند و سعی می‌کنند برای رسیدن به اهداف مشخص به یکدیگر کمک کنند. آن‌ها از یکدیگر می‌آموزندو سعی می‌کنند تمامی آموخته‌های خود را به دیگر اعضا هم منتقل کنند. تمامی افر اد حاضر در یک کوورک باید به این نتیجه برسند که رشد آن‌ها در گرو رشد سایرین می‌باشد.

لیست فضاهای کار اشتراکی در مشهد

۱- کارخانه نوآوری مشهد

کارخانه نوآوری مشهد که در دی‌ماه ۱۳۹۹ افتتاح گردید دارای محیطی آرام و دلنشین برای استقرار تیم‌های استارتاپی و فریلنسرها می‌باشد. در کارخانه نوآوری هزینه استقرار به ازای هر صندلی در حدود ۲۵۰ هزار تومان می‌باشد که قیمت مناسب و قابل قبولی می‌باشد.

۲- فضای کار اشتراکی شتابدهنده فردوسی

شتابدهنده فردوسی به عنوان یکی از قدیمی‌ترین شتابدهنده‌های مشهد دارای یک فضای کار اشتراکی در سیدرضی مشهد می‌باشد. شتابدهنده فردوسی تمرکز اصلی خود را بر روی تولید محتوا، خبر و بازی‌سازی گذاشته است و در همین زمینه‌ها پذیرای تیم‌های استارتاپی و فریلنسرها می‌باشد.

۳- فضای کار اشتراکی پارت سیلیکون

پارت سیلیکون از سال ۱۳۹۰ در شهر مشهد شروع به فعالیت کرده است. این شرکت در زمینه تولید نرم‌افزارهای اندرویدی فعالیت می‌کند و به تیم‌های فعال در این حوزه فضای کار اشتراکی می‌دهد.

۴- فضای کار اشتراکی پانوآ

پانوآ(پایگاه نوآوری) یکی از فضاهای کار اشتراکی شهر مشهد می‌باشد که خود بستری برای رشد استارتاپ‌های نظیر سلام ساختمان بوده است. محفل کتاب پانوآ نیز یکی دیگر ازایونت‌هایی است که در پانوآ برگزار می‌شود.

۵-فضای کار اشتراکی هاوش

شتابدهنده صنایع خلاق هاوش فضای کار اشتراکی را بوجود آورده است که آن را در اختیار تیم‌های مستقر در این شتابدهنده یا سایر تیم‌ها قرار می‌دهد. هاوش با در اختیار داشتن شبکه‌ای از سرمایه‌گزاران ریسک‌پذیر به دنبال حمایت از فرصت‌ها و تیم‌های مستعد می‌باشد.

۶- فضای کار فینوآ

در فینوآ هر فرد توانمندی می‌تواند مستقر شود و با توجه به مهارت‌ها و تجارب خود به کسب درآمد بپردازد. خدمات مشاوره‌ای، اشتراک دانش و انتقال تجربه از مهمترین مزیت‌های فینوآ نسبت به سایر فضاهای اشتراکی می‌باشد.

در پایان باید توجه داشت که فرهنگ در کوورکینگ با دفاتر معمولی متفاوت است. در چنین مکان‌هایی تعامل نقش کلیدی دارد. معمولا افرادی که در چنین فضاهایی مستقر می‌شوند باید بتوانند با سایر تیم‌ها همکاری کنند و با توجه به نیاز خود به صورت منعطف از امکانات موجود در دفتر کار استفاده کنند.