زمان مطالعه تقریبی: 6 دقیقه

کسانی که با شهر مشهد آشنا هستند به خوبی در خاطر دارند که در انتهای بلوار کوثر، کارخانه کوکاکولا قرار داشت. کارخانه‌ای که زمانی نماد صنعت در قلب شهر مشهد بود. امّا بعد از انتقال این کارخانه به شهرک صنعتی مشهد فضایی بلااستفاده محسوب می‌شد. تا اینکه در سال ۱۳۹۷ طی تفاهنامه‌ای که بین شهرداری مشهد و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری صورت پذیرفت این مکان به عنوان محل احداث کارخانه نوآوری مشهد انتخاب شد.

کارخانه نوآوری مشهد

کارخانه نواوری مشهد دومین کارخانه نواوری در سطح کشور بعد از تهران است و مشهد بزودی صاحب فضایی برای استقرار و رشد کسب و کارهای نوآفرین خواهد شد.

جایگاه کارخانه نوآوری در رشد استارت‌آپ ها

در دهه‌های گذشته رشد و پیشرفت اقتصادی در گرو رشد صنعت بود. صنعتی که با نماد کارخانه‌های عظیم و غبار خارج شده از دودکش ان‌ها شناخته می‌شد. امّا در چندسال اخیر با رشد شرکت‌های نوآور مفاهیم رشد صنعتی بشدت تغییر کرده است.

استارتاپ‌ها با صرف کمترین هزینه و منابع می‌توانند در سریعترین زمان طرح‌های مختلف را اجرا کنند. بهره‌وری بالا در کسب و کارهای نوپا باعث شده تا در شرایط بد اقتصادی هم توجیه‌پذیر باشند و سرمایه‌گزاران بسیاری علاقمند به فعالیت در آن‌ها باشند.

به همین دلیل دولت و سازمان‌های بزرگ شهری نظیر شهرداری‌ها به دنبال ایجاد بستر و شرایط لازم برای رشد استارت‌آپ ها هستند.

 یک محتوای کاربردی دیگر: آشنایی با فرآیند پذیرش در شتابدهنده‌ها

کارخانه نوآوری چیست؟

کارخانه نوآوری فضایی است که در آن استارتاپ‌ها، فریلنسرها، شتابدهنده‌ها، مراکز رشد، سرمایه‌گزاران، پلتفرم‌های واسطه و.. در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند و به رشد و توسعه اکوسیستم استارتاپی کمک می‌کنند.

شهر مشهد با توجه به پتانسیل اقتصادی و توانمندی‌های بالایی که در زمینه نوآوری و خلق ایده‌های نو دارد نیاز مبرمی به کارخانه نوآوری داشت. اتفاقی که احتمالا تا اوایل دی ماه ۱۳۹۹ تحقق خواهد یافت و اولیّن کارخانه نوآوری در مشهد (دومین کارخانه نوآوری در سطح کشور) افتتاح خواهد شد تا بستر لازم برای رشد کسب و کارها و جوانان مشهدی فراهم آید.

ویژگی‌های کارخانه نوآوری مشهد

هر مرکز نوآوری دارای تعدادی ویژگی منحصربفرد است. کارخانه نوآوری مشهد با استقرار در هسته مرکزی شهر مشهد موقعیت بسیار خوبی برای کسب و کارهای کوچک ومتوسط رقم خواهد زد. در ادامه به بررسی چند ویژگی مطرح در این کارخانه می‌پردازیم:

  • ایجاد ابزارها، منابع و زیرساخت‌های مورد نیاز برای کارآفرینی
  • حضور مربیان، مشاورین، منتورها، سرمایه گزاران، شتابدهنده‌ها و سرویس‌دهندگان زیرساخت در کنار یکدیگر
  • تسهیل رشد کسب و کارها و افزایش شانس موفقیت آن‌ها
  • امکان ایده‌پردازی، حمایت از صاحبان ایده‌های جدید و تسهیل راه‌اندازی کسب و کارهای نوپا
  • افزایش مهارت‌های کسب و کاری و مهارت‌های نرم در کنار سایر استارت‌آپ ها
  • ایجاد فضای کار اشتراکی و افزایش همفکری، تعاملات و ارتباطات بین فعالین اکوسیستم استارتاپی

توصیه مهم: اگر قصد راه‌اندازی یک استارتاپ را دارید حتما با واژه نامه استارتاپی آشنا شوید.

شتابدهنده فردوسی به عنوان بهره بردار کارخانه نوآوری مشهد

معرفی شتابدهنده فردوسی به عنوان کارگزار رسمی برای راه‌اندازی و افتتاح کارخانه نوآوری باعث شد تا اعتماد استارت‌آپ های مشهدی به این طرح افزایش یابد زیرا که شتابدهنده‌ها با دغدغه‌های استارتاپ‌ها آشنایی بیشتری دارند و بهتر می‌توانند حامی منافعشان باشند.

با توجه به اینکه کارخانه نوآوری مشهد بزودی افتتاح خواهد شد هم‌اکنون شتابدهنده فردوسی فرآیند ثبت‌نام و واگذاری فضاهای موجود در این کارخانه را به شرکت‌ها، فریلنسرها، سرمایه‌گزاران و ارائه‌دهندگان خدمات شروع کرده است. اگر شما فعالیت مرتبط با استارتاپ‌ها دارید و علاقمند حضور در شهر مشهد می‌باشید می‌توانید با کلیک بر روی این لینک نسبت به ثبت تقاضای خود و دریافت فضا از ایوان نوآوری مشهد اقدام کنید.

تحقق اهداف اکوسیستم نوآوری مشهد بوسیله کارخانه نوآوری

در حال حاضر با گذشت بیش از چند ماه از تاسیس کارخانه نوآوری مشهد، فرآیند استقرار تیم‌های استارتاپی و شرکت‌های دانش‌بنیان با کندی در حال انجام است. از سویی دیگر حضور برخی از شرکت‌ها در کارخانه نوآوری با ابهاماتی مواجه بوده است، زیرا آنها حداقل شرایط را ندارند. بنظر می‌رسد در استقرار تیم‌ها شاهد نوعی سوتدبیر یا رانت‌های کلان هستیم.

سلیقه‌ای عمل کردن هیئت گزینش که متشکل از نمایندگان شهرداری مشهد و پارک علم و فناوری خراسان و شتابدهنده فردوسی هستند باعث شده تا بسیاری از شرکت‌هایی که از نوآوری و توان علمی بالایی برخوردار هستند نتوانند در این کارخانه و زیست بوم نوآوری حضور پیدا کنند.

گزارش روزنامه خراسان درباره کارخانه نوآوری مشهد

عملکرد ضعیف شهرداری مشهد و مرکز نوآوری شهرداری باعث شده تا روزنامه خراسان نیز در گزارشی به تحلیل وضعیت کارخانه نوآوری مشهد بپردازد. در این گزارش آمده است:

  • استارتاپ‌هایی که دفتر اداری گرفته‌اند، اجازه ندارند کولر یا چراغ‌ها را خاموش و روشن کنند و تنها نماینده شهرداری مشهد باید این کار را انجام دهد.
  • فضای کار اشتراکی پریز برق ندارد و امکان اتصال به اینترنت در آن نیست. این در حالی است که بیش از ۳ برابر فضای اشتراک کاری به رستورانی تخصیصی یافته که برای شهروندان در نظر گرفته شده است. ( به نام اکوسیستم نوآوری مشهد به کام درآمدزایی شهرداری مشهد)
  • دکوراسیون داخلی شرکت‌ها باید با نظر نماینده شهرداری مشهد باشد. حتی رنگ میزها و نحوه چیدمان
  • کارخانه نوآوری مشهد برق اضطراری ندارد و با قطعی برق مشکلات عدیده‌ای برای نوآوران ایجاد می‌شود.

جالب اینجاست که با وجود تمامی مشکلات فوق، نماینده شهرداری مشهد در پاسخ به خبرنگار روزنامه خراسان گفته است: ” نه می‌خواهم بشنوم و نه پاسخ می‌دهم

حالا باید منتظر ماند و دید که با تغییراتی که بزودی با برگزاری انتخابات در شورای شهر مشهد و بالطبع در شهرداری مشهد بوقوع می‌پیوندد و احتمال روی کار آمدن جریانات اصولگرا چه تغییرات عمده‌ای را در کارخانه نوآوری مشهد شاهد خواهیم بود.

آخرین بروزرسانی محتوا: ۱۵ خرداد ۱۴۰۰