زمان مطالعه تقریبی: 5 دقیقه
افراد بسیاری امروزه به استارت آپ علاقمند شده اند و قصد دارند در این زمینه فعالیت کنند. علیرغم اینکه استارت آپ ها عمر چندانی ندارند امّا در همین مدت کم، مفاهیم متفاوت و گوناگونی در این حوزه ایجاد شده است. در این پست قصد داریم به معرفی یک واژه نامه استارت آپی بپردازیم. آشنایی با این واژهها و معانی آنها میتواند برای افراد علاقمند به این حوزه جذاب باشد.
معرفی رایجترین اصطلاحات در استارت آپ ها
اگر قصد داریم یک استارت آپ را راهاندازی کنیم، بهتر است با حداقل اصطلاحات این حوزه آشنا شویم. در ادامه ما سعی میکنیم واژه نامه استارت آپی را بطور مختصر معرفی کنیم.
- ایده: فکر و طرح اولیه به منظور ایجاد یک کسب وکار
- اعتبارسنجی ایده: بررسی امکان پیادهسازی یک ایده از جهات مختلف
- کشت ایده(seed stage): در این مرحله ایدهپردازان سعی میکنند با نیازسنجی ایده خود را کامل کنند.
- استارتآپ: یک مدل تجاری جدید که دارای ابهام زیادی میباشد و دارای دو ویژگی تکرارپذیری و مقیاسپذیری میباشد و به هدف مرتفع کردن یک نیاز در جامعه بوجود میآید.
- تسهیلگر: فرد یا سازمانی که سعی میکند با کمک تقویت ارتباطات انجام فرآیندهای مختلف را تسریع کند و امکان نتیجهگیری را بوجود آورد.
- منتور: فردی که در یک زمینه خاص دارای تجربه بالایی میباشد و میتواند از علمو تجربه خود در جهت کمک به استارتآپ ها بهره بگیرد.
- بوم کسب و کار: پیادهسازی اطلاعات یک کسب و کار بر روی کاغذ برای ارائه به منتورها و سرمایهگزاران خطرپذیر
- طرح کسب و کار(Business Plan): براساس بوم کسب و کار یک طرح تجاری نوشته میشود. بیزینس پلن در کنار بوم کسب و کار میتواند در جذب سرمایهگزار و دریافت حمایت از شتابدهندهها موثر باشد.
- ارائه آسانسوری(Elevator Pitch): ارائه سریع یک ایده به سرمایهگزاران در یک زمان کوتاه که باید در آن فقط به ارزشها و نکات کلیدی تکیه کرد.
- شتابدهنده(Accelerators): شتابدهندهها شرکتهای خصوصی هستند که در ازای دریافت سهام(۵ تا ۴۰ درصد) از یک استارتآپ، از آنها تا مرحله جذب سرمایهگذار حمایت میکنند.
- مرکز رشد(Incubators): برخلاف شتابدهندهها، مراکز رشد مجموعههای دولتی هستند که در راستای اهداف کلان کشور از استارتآپ ها حمایت میکنند.
- نسخه اولیه یا MVP: یک نمونه اولیه(Prototype) از محصول یا خدماتی که یک استارتاپ عرضه میکند که سعی میشود این محصول یا خدمات با استفاده از مولفههای آماده در کمترین زمان آماده و برای تست و بهبود در اختیار جامعه هدف قرار گیرد.
- جذب سرمایه(Fundraising): دریافت پول یا اعتبار به جهت گسترش یک استارتآپ
- سرمایهگزاری جمعی(Crowd Funding): در برخی از مواقع نیاز است برای رشد یک کسب و کار به صورت جمعی تامین سرمایه شود.
- فرشتگان سرمایهگذار(Angel Investor): این سرمایهگذاران سعی میکنند علاوه بر پول، انواع حمایتهای معنوی و شبکهسازی را هم در اختیار یک استارتآپ بگذارند.
- سرمایهگذاری بذری(Seed Funding): سرمایهگذاری اولیه در ی استارتآپ میباشد. در واقع این مرحله پس از شتابدهی و قبل از جذب سرمایهگزار میباشد.
- سرمایهگذار خطرپذیر(Venture Capital): شرکت صاحب سرمایهای که حاضر است در فعالیتهای کارآفرینانه پرخطر بر روی استارتآپ های تجاری سازی شده سرمایهگزاری کند.
- نقطه سر به سر(RoI): نقطهایی که درآمد با میزان سرمایهگزاری انجام شده برابر میشود.
- خروج سرمایهگذار یا بنیانگذار از استارتآپ
- بنچمارک(Benchmark): در بنچمارک، یک استارتآپ میزان موفقیت فعلی خود را اندازهگیری میکند. سرمایهگذاران از بنچمارک برای سرمایهگذاری و تعیین میزان ریسکپذیری در سرمایهگذاری استفاده میکنند.
- بوت استرپ(Bootstrap): مرحلهای که یک استارتاپ از سرمایه خود یا درآمد بدست آورده برای پیشبرد اهدافش و ادامه کار استفاده میکند.
- ادغام(Merge & Acquisition): خرید استارتآپ توسط یک شرکت بزرگتر یا ادغام در یک کسب وکار دیگر
- نرخ هزینه(Burn Rate): هزینههای مشخص یک استارتآپ در یک مدت زمان معین
- سهام تشویقی(Vesting or Pool Option): سهامی که به کارمندان برای افزایش انگیزه داده میشود.
- IPO: زمانی که یک استارتآپ، سهام خود را در یک فراخوان در بورس به عموم پیشنهاد میدهد و دیگر یک استارتآپ نیست.
- Pivot: هرگاه یک استارتآپ به دلایل مختلف حوزه کاری خود را تغییر دهد به کار میرود.
- پیمان عدم افشا(Non Disclosure Agreement): قراردادی است که در آن طرفین توافق میکنند نسبت به قرارداد بسته شده هیچ اطلاعاتی را افشا نکنند. این قرارداد در جهت حفظ محرمانگی اسرار یک استارتاپ بسیار ضروری است.
- بنیانگذار(Founder): بنیانگذار کسی است که معمولا صاحب ایده است و سعی میکند با تیمسازی یک ایده را اجرایی نماید.
- هم بنیانگذار(Co-Founder): فردی است که به کمک یک یا دو نفر دیگر یک فعالیت کسب و کاری را آغاز میکند.
- حق جلوگیری از رقیق شدن سهام(Anti Dilution Right): معمولا بعد از جذب سرمایهگزار، درصد سهام بنیانگذاران کاهش مییابد(رقیق میشود). این حق برای جلوگیری از رقیق شدن سهام برای یک مدت خاص به افراد اعطا میشود.
- استارتاپ تکشاخ(Unicorn startups): به استارتاپی که ارزش سهام آن بیش از یک میلیارد دلار باشد گفته میشود.
- استارتاپ ویکند(Startup Weekend): رویدادی سه روزه است که در آن سعی میشود یک ایده مطرح شود و بوم کسب و کار مربوط به آن پیاده شود و در یک ارائه آسانسوری به داوران ومنتورها ارائه گردد.
- استارتاپ گرایند(Startup Grind): یک برنامه جهانی است که در آن از کارآفرینان موفق دعوت میشود تا داستان موفقیتها و شکستهای خود در کسب و کارشان را به اشتراک بگذارند.