زمان مطالعه تقریبی: 3 دقیقه

سرمایه‌گذاری جمعی یا تامین جمعی(Crowd Funding) یک روش جذب سرمایه برای استارت‌آپ ها می‌باشد. در این روش بنیان‌گذاران یک کسب و کار از مجموعه‌ای از ذی‌نفعان یا حامیان برای تزریق سرمایه به استارتاپ دعوت بعمل می‌آورند.

آشنایی با تامین جمعی در استارتاپ ها

تامین جمعی یک شیوه مرسوم برای تهیه منابع مالی در بسیاری از کسب و کارها محسوب می‌شود. کرودفاندنگ نوعی از جمع‌سپاری(Crowd Sourcing) می باشد. در جمع‌سپاری سعی می‌شود تا یک پروژه با استفاده از توان و ظرفیت مجموعه‌ای از افراد اجرا شود.

سرمایه‌گذاری جمعی چگونه بوجود می‌آید؟

معمولا کسب و کارهای نوپا در تامین سرمایه و منابع مورد نیاز خود مشکل دارند. چنین بیزینس‌هایی معمولا به دلیل توان مالی کمی که دارند نمی‌توانند منابع مالی مورد نیاز خود را از بانک‌ها و موسسات مالی تامین کنند. در چنین شرایطی بنیان‌گذاران یک استارتاپ به سراغ آشنایان، فامیل و دوستان صمیمی می‌روند.

چنین افرادی با توجه به شناختی که از بنیان‌گذاران، توانایی‌ها و اهداف آن‌ها دارند حاضر هستند سرمایه اولیه کسب و کارها را تامین کنند. کروند فاندینگ را می‌توان همان تعبیری از ضرب‌المثل معروف ایرانی دانست که “قطره قطره جمع گردد و انگهی دریا شود“.

از تامین جمعی در برخی مواقع به سرمایه‌گذاری مردمی یا اجتماعی هم نام برده می‌شود. این شیوه از جمع‌آوری پول رو می‌توانیم در حوادث طبیعی نظیر زلزله، سیل و.. می‌بینیم. سرمایه‌گذاران جمعی در واقع سرمایه‌گذار فرشته (Angel Investor) هستند که تنها پول مورد نیاز برای رشد یک کسب و کار را فراهم می‌کنند و در مدیریت آن دخالتی ندارند.

اگر قصد راه‌اندازی یک استارتاپ را دارید بهتر است با اصطلاحات استارتاپی آشنا شوید: واژه‌نامه استارتاپی

انواع شیوه‌های تامین جمعی

  • تامین جمعی مبتنی بر سهام‌داری
  • سرمایه‌گذاری جمعی مبتی بر وام
  • تامین جمعی مبتنی بر کمک مالی
  • تامین جمعی مبتنی بر پاداش

مزایای سرمایه‌گذاری جمعی

سرمایه‌گذاری جمعی در شرایطی که بانک‌ها برای وام‌دادن سخت‌گیرانه عمل می‌کنند یا شرکت‌های نوپا پشتوانه مناسبی برای ضمانت بانکی ندارند مناسب است. مهمترین مزایا این شیوه تامین مالی عبارتند از:

  • دسترسی آسان به منابع مالی
  • جذب اعتماد عمومی آسان‌تر سرمایه‌گزاران
  • سرعت عمل بالا در تامین منابع مالی
  • پایین بودن نرخ بهره به نسبت بانک‌ها
  • امکان سهام دار کردن سرمایه‌گذاران و کاهش ریسک بازپرداخت سرمایه دریافتی
  • مشارکت اعضا و سرمایه‌گزاران در معرفی، اعتمادسازی و سرعت بخشی به برندینگ کسب و کار

در سرمایه‌گذاری جمعی شاهد مشارکت اجتماعی یک عده از افرادی هستیم که علاقمند به رشد یک کسب و کار هستند. در کنار هم قرار گرفتن این سرمایه‌گذاران و بنیان‌گذاران استارتاپ فضای مناسبی برای همکاری و تعامل بوجود می‌آورد. ارتباطات ایجاد شده در این بستر می‌تواند زمینه‌ساز رشد سریعتر کسب و کار گردد و از طرفی دغدغه‌های مالی بنیان‌گذاران را به حداقل برساند.