در سالیان اخیر شیوه های بازاریابی تغییر زیادی کرده است. رشد اینترنت و بالطبع رسانه های اجتماعی، موجب رشد قابل توجه بازاریابی آنلاین (Digital Marketing) گردیده است. بازاریابی محتوایی یکی از شاخه های بازاریابی آنلاین است که توانسته نقش پررنگی را در بین سایر شیوه های دیجیتال مارکتینگ برای خود فراهم آورد.
تفاوت بازاریابی محتوایی و تبلیغات با یکدیگر
بازاریابی محتوایی یک شیوه مدرن برای بازاریابی است. در این روش از بازاریابی با کمک محتوا و به صورت غیرمستقیم، پیام مدنظر را به مخاطب انتقال می دهیم. ماهیت بازاریابی محتوایی تفاوت بسیاری با ماهیت تبلیغات دارد.
نگاهی به اشتباهات تاثیر گذار در بازاریابی محتوا
ماهیت بازاریابی محتوا تفاوت بسیاری با ماهیت تبلیغات دارد. یکی از این تفاوت ها که به سادگی قابل ملاحظه است، این است که بازاریابی محتوایی یک فرآیند زمان بر و طولانی است. در حالی که در تبلیغات برروی اهداف کوتاه مدت متمرکز می شویم.
از طرفی دیگر، محتوا باید بتواند برروی تغییر ذهنیت مخاطب کار کند. امّا تبلیغات تنها به دنبال افزایش فروش و کسب سود بیشتر می باشد.
ویژگی های یک محتوای موثر در بازاریابی محتوا
یک محتوای قوی باید بتواند تعامل خوبی را با مخاطب برقرار کند. از همین رو، امروزه شاهد ویدئومارکتینگ، پادکست، اینفوگرافیک، اسلایدهای آموزشی و … هستیم.
بازاریابی محتوایی باید بتواند برای یک برند شخصیت سازی کند. این شخصیت می تواند اعتبار برند را در نزد مشتریان افزایش دهد. اعتبار موجب افزایش اعتماد در مشتری خواهد شود. اعتماد می تواند موجب شهرت و جلب اطمینان مشتریان می گردد. مشتری مطمئن انگیزه بیشتری برای خرید خخواهد شد. آنچه گفته شد کل فرمول بازاریابی محتوایی بود.
تاثیر برندسازی بر حضور قدرتمند بین رقبا
بازاریابی محتوایی یک بازاریابی داده محور
شرکت های بسیاری در حال تمرین و کسب تجربه در حوزه بازاریابی محتوایی هستند. این شرکت ها بیشترین تمرکز خود را برروی مدیریت محتوا، تدوین و نگارش متون، تصویرسازی، خلق ویدئوها و پادکست های حرفه ای گذاشته اند.
این در حالی است که خبرنگاری داده محور (Data Driven Journalism) یک ترند داغ در حوزه محتوا گردیده است. (پیگیر این موضوع باشید، به زودی در یک پست مستقل به بررسی این موضوع خواهم پرداخت).
محتواسازان در این حوزه تولید محتوا با استفاده از داده کلان (Big Data) و مدیریت داده ها (Data Management) و هوش مصنوعی (Artificial intelligence) سعی در ایجاد محتوایی نفوذپذیر در فکر و اندیشه مخاطبان دارند.
اوج هنر یک بازاریاب محتوا ؛ خبرسازی با استفاده از داده ها
بنیان این نوع از محتواسازی را داده تشکیل می دهد.در اینگونه بازاریابی محتوا با استفاده از اطلاعات سعی در ایجاد داستان هایی می شود که علاوه بر جدید بودن، مخاطب پسند باشند و به اندازه کافی امکان پردازش و خبرسازی برروی آنها وجود داشته باشد.
در چنین شیوه محتوایی، سعی می شود داده ها را در قالب اینفوگرافیک و نمودار به مخاطب ارائه دهند. این داده ها به راحتی می توانند نظر مخاطب را درباره موضوعات تغییر دهند. به همین جهت است که گفته می شود قدرت بازاریابی محتوایی از داده بدست می آید.
نقش داستان سرایی در تحقق اهداف بازاریابی محتوا
هنر داستان سرایی می تواند احتمال موفقیت یک بازاریابی محتوایی را به شکل قابل توجهی افزایش دهد. یک داستان در بازاریابی باید حداقل دارای سه عنصر زیر باشد تا بتواند مخاطب را به سمت خود جذب کند:
- تضاد : تضاد بین چیزی که هست و چیزی که باید باشد، مخاطب را راغب می کند تا به آن داستان توجه کند.
- دقت : یک داستان خوب بازاریابی باید دقت بالایی داشته باشد و به تمامیی جزئیات توجه کند. دقت داشتن به جزئیات اگر با صداقت همراه شود می تواند موجب محبوبیت خاص یک داستان در نزد مخاطب شود.
- مخاطب : یک داستان به هدف جلب رضایت یک مخاطب ایجاد می شود. پس باید همیشه به مخاطب توجه داشت. مخاطب باید از داستان لذّت ببرد و درباره آن حرف بزند و آن را برای دیگران نقل قول کند. داستانی که مخاطب آن را بپسندد به راحتی بازخورد(کامنت) می گیرد و در شبکه های اجتماعی لایک خورش بالا می رود.