اول مهر همزمان است با بوی نوشتن و بوی قلم ، چنین ایّامی همیشه یادآور تولید محتوا می باشد . محتواهای که از دوران کودکی برای ما تبدیل به نوستالژی های تلخ و شیرینی گردیده اند !!!
نوشتن اساس و بنیان تولید محتوای موثر است . اگر یک محتواساز بتواند محتوای جذاب و کاربر پسندی را تولید کند ، می تواند اولین گام بازاریابی محتوا را به خوبی بردارد . برای تولید محتوای خوب باید در سه حوزه زیر توانا باشیم :
- محتوادانی
- محتوارانی
- محتوابانی
در ادامه به تفصیل به شرح هریک از موارد فوق می پردازیم :
محتوا دانی
در این بخش به توصیف دانش تولید محتوا می پردازیم . در تولید محتوا اصل مهم و اساسی این است که مشتری مهم است و ما باید عاشق مشتری شویم . اگر چنین شود شما (تولیدکننده محتوا) حاضر خواهید شد تا برای رضایت عشق تان (خواننده/مشتری) هر سختی و رنجی را تحمل کنید .
اگر شما توانستید به درک مشتری از علائق و نیازهای عشق تان (همان خواننده/مشتری تان) دست پیدا کنید ، خواهید توانست محتوایی را تولید کنید که جذابیت لازم برای جذب مشتری تان را داشته باشد . پس بدانید و آگاه باشید که تولید محتوا یک ماجرای تمام رمانتیک و پر از احساس است که شما باید در آن با تمام وجود دوستدار و خیرخواه مشتری تان باشید . اگر چنین شد شما توانایی تولید محتوا را خواهید داشت و در حقیقت به دانش تولید محتوا (محتوادانی) دست خواهید یافت .
تولید محتوا می تواند باعث افزایش نفوذ و تاثیر گذاری شما در میان سایر افراد و اطرافیانتان گردد . محتوا ؛ امکان برندسازی را برای شما فراهم می آورد . محتوای موثر و قوی می تواند رضایت مخاطب شما را تامین کرده و در جذب و حفظ مشتریان شما تاثیر داشته باشد و به طور کلی محتوا برای شما ارزش آفرینی خواهد کرد .
امروزه در هر حوزه ای که فعالیت می کنید نیاز بسیاری به محتوا دارید ، چرا که محتوا نقش سوخت (بنزین) را برای به حرکت درآوردن موتور کسب و کار شما برعهده دارد .
ما افراد مختلف را از روی محتواهایشان می شناسیم . یک محتواساز(نویسنده) به راحتی توانایی متقاعد کردن افراد را دارد ، چرا که می تواند مطالب پیچیده و غیرقابل درک را برای افراد به صورت ساده بیان نماید . یک محتواساز به مرور زمان این امکان را می یابد که موضوعات مختلف را از دیدگاه های مختلفی بررسی کند و قدرت نقدپذیری خود را افزایش دهد .
محتواسازان ، ویراستاران خوبی هم هستند . بنابراین این امکان را دارند تا اضافات را به راحتی از زندگی خود و دیگران حذف کنند . هم چنین کسانی که تمایل دارند وارد حوزه آموزش شوند باید بیش از هرکاری توانایی نوشتن و تولید محتوا را داشته باشند تا بتوانند در حوزه آموزش موفق شوند .
۱۰ فرمان موثر برای تولید محتوا
- استمرار داشته باشید ، یعنی این که در تولید محتوا قطع و وصل نشوید و به مسیری که انتخاب کرده اید ادامه دهید . سعی کنید همواره پیش فعال حوزه نویسندگی باشید و تمامی دغدغه های ذهنی خود را بر روی کاغذ بیاورید (ذهن خود را خالی/سبک کنید) .
- کیفیت مخاطبان ؛ هیچ گاه کیفیت را فدای کمّیت نکنید و بدانید که کمیّت در کنار کیفیت می تواند باعث ماندگاری و تاثیرپذیری یک محتوا شود .
- صبر ؛ طاقت بیاورید و صبر داشته باشید چرا که کار نویسندگی و تولید محتوا کاری طولانی مدت است که در نهایت می تواند با اتفاق های خوبی همراه شود .
- پاسخگویی : همیشه و در همه جا حاضر باشید و پاسخ مخاطبان خود را با متانت و حوصله بدهید و آگاه باشید که محتواسازی یک فرآیند یک طرفه نمی باشد و تعامل می تواند محتوا را زنده و سرپا نگه دارد .
- هویت انسانی : سعی کنید دارای یک هویت زنده و پویا باشید . در حقیقت با محتواهایتان برای خود یک برند شخصیتی ایجاد نمایید .
- دیدگاه : در محتواهایتان نظرات و عقاید خود را بروز دهید و به ابراز خود بپردازید . از مخالفت ها نترسید . هیچ نیازی نیست که در موضوعات مختلف خود را بی طرف نشان دهید .
- ارتباط با گروه های مرجع : افراد تاثیر گذار در موضوعات و حوزه های کاری مختلف را شناسایی کنید . همچنین افرادی که به همراهی با شما می پردازند را همراهی کنید زیر که شما نمی توانید برای همه باشید . پس سعی کنید نیازهای مخاطبان خود را شناخته و محتواهای خود را براساس کمبودهای آنان بسازید .
- بازخورد : همواره گوش شنوا داشته باشید و نظرات مثبت و منفی کاربرانتان را به صورت کامل مورد بررسی قرار دهید . انتقادات می تواند نقطه رشد و تعالی شما در نویسندگی و تولید محتوا باشد .
- مخاطب هدف : در تولید محتوا بدانید که برای چه کسانی و چه زمانی و چه مکانی ، محتوا تولید می کنید . این موضوع می تواند در جذب مخاطب و میزان تاثیرگذاری محتوای شما تاثیر فراوانی داشته باشد .
- نیاز شناسی : شما باید نیازها و کمبودهای مخاطبان خود را با محتوای تولیدی تان پوشش دهید ، به طوری که تمام کمبود آن ها برطرف گردد و دیگر آنها ، احساس نیاز به منابع و محتواهای دیگر ننمایند . در این صورت شما می توانید به مرور زمان اعتماد مخاطب خود را جذب کرده و ضریب اثر بخشی محتوای خود را افزایش دهید .
چرا محتوای موثر کمیاب است ؟
- وجود نگرش های نادرست به تولید محتوا
- آموزش نادرست
- زمانبر بودن فرآیند آموزش
- عدم کارآیی ابزارهای موجود در ترکیب بازاریابی و نویسندگی
محتوارانی :
در این بخش به دانش مربوط به حرکت دادن محتوا می پردازیم . برای این که محتوای شما ، به درستی به سمت مخاطب انتقال پیدا کند و مخاطب پیام محتوای شما را به صورت کامل دریافت کند باید مراحل زیر را به طور جدّی دنبال کنید :
- تعیین اهداف : هدف گذاری همواره در هر فرآیندی کاری سخت و پیچیده است . امّا داشتن اهداف درست در تولید محتوا می تواند کار شما را در ادامه مسیر بسیار ساده تر کند .
- مخاطب شناسی : از ابتدا بدانید که برای چه کسانی می خواهید محتوا تولید کنید و یک تصویر ذهنی از مخاطب خود و ابعاد وی در ذهن خود داشته باشید .
- استراتژی محتوا : همواره یک برنامه مدون برای تولید محتوا داشته باشید و رئوس کاری خود را بشناسید.
- تقویم سردبیری : وجود یک تقویم برای نحوه انتشار محتوا می تواند یک نظم خاص در روند تولید محتوای شما ایجاد کند .
- تولید محتوا : محتواها می توانند دارای سه شکل خوب ، بد و درست باشند . محتوای خوب محتوایی است که فرم خوبی دارد ولی پیام ملموسی ندارد و یا پیام ملموسی دارد و فرم خوبی ندارد . محتوای بد محتوایی است که نه فرم خوبی دارد و نه نگارش در آن رعایت شده و نه پیام درستی را به مخاطب می رساند . محتوای درست محتوایی است که هم فرم خوبی دارد و نگارش در آن به درستی رعایت شده و پیام مدنظر را به صورت کامل به مخاطب انتقال می دهد .
- انتشار محتوا : سعی کنید زمان طلایی انتشار یک محتوا را پیدا کنید . هم چنین مکان و بستری که محتوای از طریق آن به مخاطب خواهد رسید را هم شناسایی کنید .
- ترفیع محتوا : هدایت بین رسانه ای یا هاب محتوا را مورد توجه قرار دهید . شبکه های اجتماعی مانند چادری هستند که در وسط ویلای دیگران مستقر شده اند و شما باید به زودی آن ها را جمع کنید . پس سعی کنید هدایت بین رسانه ای را به شدت مورد توجه قرار دهید و از آن برای انتقال ترافیک به وب سایت خود استفاده کنید .
- آنالیز و گزارش گیری : از ابزارهای گزارش گیری و آنالیز به خوبی و به جا استفاده کنید.
محتوابانی :
در این بخش به دانش حفاظت از محتوا می پردازیم . در تولید محتوا همواره نیاز به یک شورای نگهبان تیم محتوا داریم . این شورا وظیفه صیانت از محتوا را برعهده دارد . فرض کنید اگر کل تیم تولید محتوا به هر دلیلی از همکاری سرباز زدند ، نباید ساختار محتواهای تولیدی ما تغییر چندانی پیدا کند و مخاطب هرگز نباید متوجه این تغییرات شود ( البته ما قصد فریب مخاطب را نداریم).
وظیفه شورای نگهبان محتوا این است که به تنظیم سند استراتژی محتوا برای یک سایت و یا سازمان بپردازد . در این سند باید با یکپارچه سازی محتوا ، مسیر محتوا ، مرجع تصمیمات محتوایی و نحوه تولید محتوا اشاره شود .
بازنویسی: مسعود معاونی
براساس ورکشاپ یوسف فراهانی مدیر تولید محتوای علی بابا