برای موفقیت در کسب و کار یا زندگی شخصی باید به یک شناخت کامل از خود دست پیدا کنیم. برای اینکه بتوانیم خود را بهتر بشناسیم باید با تکنیکهای خودآگاهی و خودشناسی آشنا باشیم و از این علوم در زندگی روزمره خود استفاده کنیم.
آشنایی کامل با ویژگیهای شخصیتی خودمان اولین گام در مسیر خودشناسی است. خودشناسی که به ما برای موفقیت در کسب و کار یا زندگی شخصی بسیار کمک خواهد کرد.
مزایای خودشناسی
اینکه خود را بهتر بشناسیم موجب میشود:
۱- زندگ شادتری را تجربه کنیم:
وقتی خصوصیات ذاتی خود را بدانیم براساس همان ویژگیها عمل میکنیم و نتایج بهتری در کار یا زندگی شخصی خود بدست میآویم. موفقیتهای کچک از شناخت بهتر ما از خودمان بدست میآیند و باعث میشوند تا بتوانیم زندگی شادتری را تجربه کنیم.
۲- کاهش مشکلات و چالشهای شخصی:
وقتی خود را بهتر بشناسیم میتوانیم راهکارهای مواج با مشکلات و چالشهای شخصی را پیدا کنیم. آشنایی با استعدادها و زوایای پنهان درونی که داریم به ما کمک میکنند تا مسائل به ظاهر پیچیده را هم بتوانیم به سادگی حل کنیم.
۳- شناخت بهتر، تصمیماتی متناسبتر
معمولا شکستهایی که در زندگی هر فردی بوقوع میپیوندند از تصمیمات احاسی و نادرستی است که در مواجه با مسائل مختلف میگیریم. خودشناسی و خودآگاهی به ما کمک میکنند تا تصمیمات درست و بموقع بگیریم و با اعتماد به نفس بالا آنها را اجرایی کنیم.
۴- خودکنترلی
هیجانات و احساسات درونی در هر انسانی یک امر طبیعی است. مهم این است که بتوانیم در بزنگاههای حساس کنترل خوبی بر روی رفتار و عمل خود داشته باشیم. خودشناسی به ما کمک میکند تا با انگیزه بالا ب سمت اهداف متعالی خود پیش برویم و مسیر رشد شغلی خود را به بهترین شکل دنبال کنیم.
۵- مقاومت در برابر ناملایمات اجتماعی
بحرانهای اقتصادی، بیماریهای همهگیر نظیر کرونا، بیکاری، بحرانهای اجتماعی و سیاسی و.. باعث شدهاند تا هر انانسانی در معرض امواج مخربی قار بگیرد که محیط اجتماع به سمت او میفرستد. شناخت از خد میتواند به ما کمک کند تا در برابر فشارهای اجتماعی بهترین واکنشها را از خود بروز دهیم.
۶- تحمل نظرات دیگران و درک درست از آنها
خودشناسی، مقدمهای برای دیگرشناسی است. کسانی که بتوانند خود را به بهترین شکل بشناسند، میتوانند به یک درک درست از رفتار، حرکتها و صحبتهای اطرافیان خود دست پیدا کنند.
برای تقویت ارتباطات و مهارت برقراری رابطه موثر با دیگران نیاز داریم تا خود را بشناسیم و با خودکنترلی که از خودشناسی بدست میآوریم، بهترین پیامهای کلامی یا نوشتاری را به سمت مخاطبان خود ارسال کنیم.
۷- انگیزه و نشاط
کمتر کسی میتواند نقش انگیزه را در موفقیت انکار کند. خودآگاهی به ما کمک میکند تا با بیشترین انگیزه و نشاط به سراغ فعالیتهای جدید برویم و بهترین کارها را در بهترین زمان و با بالاترین سطح انرژی انجام دهیم.
ابزارهایی برای اینکه خودمان را بهتر بشناسیم؟
برای اینکه به یک سطح کاملی از خودشناسی دست پیدا کنیم باید بتوانیم به ۶ سوال کلیدی زیر پاسخهایی دقیق و مناسب بدهیم:
۱- ارزشهای ما چیست؟
هر کسی در زندگی خود یک سری ارزش دارد. این ارزشها براساس شرایط محیطی، خانواده، جامعه، دانشگاه و.. بوجود میآیند. ابتدا به دنبال شناسایی تعدادی از ارزشهای مهم در زمینههای مختلف برای خود باشید و سپس براساس این ارزشها فرآیندهای خودآگاهی و خودشناسی را دنبال کنید.
۲- علایق خود را بشناسید؟
هر کسی بصورت ذاتی دارای تعدادی از علایق و استعدادهای خاص میباشد. علاقمندیهای ما ممکن است با گذر زمان یا بروز یک شرایط خاص تغییر کنند. اینکه بدانیم در حال حاضر به چه چیزی علاقه داریم و چه موضوعی میتواند رضایت خاطر حداکثری را برای ما فراهم آورد به شناخت بهتر ما از خودمان کمک خواهد کرد.
یک محتوای دیگر برای شما:
نقش ارتباطات در رشد و توسعه فردی
۳- ذات درونی خود را بشناسیم؟
براساس شخصیتشناسی MBTI هر انسانی دارای یک ذات و فطرت درونی است که از ابتدای تولد با او میباشد. هر چند که شرایط زندگی و جامعه میتواند این شخصیت را دستخوش تغییراتی کند ولی اساس این ذات تغییری نمیکند و ما همیشه به دنبال بازگشت به فطرت درونی خود هستیم.
برای شناخت دقیقتر از خود باید سعی کنیم، ذات درونی خود را به درستی بشناسیم و براساس آن برای زندگی شخصی یا کسب و کار خود برنامهریزی کنیم.
۴- ریتم زندگی خود را درست تنظیم کنیم؟
سبک زندگی یا همان ریتم زندگی از جمله موضوعاتی است که در افراد مختلف میتواند متفاوت باشد. مثلا برخی از افراد سحرخیز هستند و در ابتدای صبح بهتر میتوانند کاری را انجام دهند در عوض عدّهای دیگر، شبها میتوانند بهترین عملکرد را از خود به نمایش بگذارند.
اصلا مهم نیست که شما با چه سبک زندگی راحتتر هستید، آنچه که اهمیت دارد این است که به یک شناخت جامع از ریتم زندگی خود دست پیدا کنید.
۵- آیا چشمانداز و اهداف خود را میشناسید؟
چشمانداز و اهدافی که ما در زندگی برای خود تعیین میکنیم میتواند به ما برای شناخت بهتر از خودمان کمک کند. ممکن است برخی از اهداف سخت و دور از دسترس بنظر بیایند. امّا اگر ما به خودمان ایمان داشته باشیم و تلاش و پشتکار بیشتری از خود بروز دهیم میتوانیم به آن اهداف برسیم.
۶- به دنبال شناخت نقاط قوت و ضعف خود باشیم؟
خودشناسی یعنی شناخت دقیق از نقاط قوت و ضعف و انجام فعالیت با توجه به توانمندیهایی که داریم تا به مرور زمان و درکنار رشد فردی، نقاط ضعف خود ر هم بهبود دهیم.
در خودشناسی بهتر است با خود صادق باشیم و سعی کنیم خودمان باشیم و روز به روز با شناخت بهتر از خود نسبت به زندگی یا کسب و کارمان حس بهتری پیدا کنیم. مسیر زندگی یا مسیر شغلی میتواند با خودشناسی دچار تغییرات اساسی شود.
۱۲ تمرین طلایی برای اینکه خود را بهتر بشناسیم
خودشناسی یکی از مهمترین مهارتهای نرمی است که برای موفقیت به آن نیاز داریم. تمامی رفتارها و کنشهایی که ما از خود بروز میدهیم با فرآیندهای درونی ذهن ما قابل کنترل هستند.
خودشناسی میتواند به ما کمک کند تا الگوهای رفتاری غلط را به مرور زمان کنار بگذاریم و در لحظات حساس زندگی خود، تصمیمات بهتری بگیریم. در ادامه به معرفی ۱۲ تمرین طلایی برای خودشناسی میپردازیم پس با ما همراه باشید:
۱- چرایی؟
با هر موضوعی که مواجه میشوید درباره دلیل آن از خود بپرسید. بعد از یافت دلیل آن موضوع، باز هم سوا بپرسید و بگویید چرا؟؟؟
این سوال پرسیدنها به شما کمک میکند تا شناخت بهتری از خود و جهان اطرافتان بدست بیاورید.
۲- عاطفیتر شوید
استفاده بیشتر از واژگان عاطفی در مراودات شخصی با اطرافیان، به ما کمک میکند تا بهتر نیازهای خودمان و آنها را بشناسیم.
۳- راحت نه بگویید
نه گفتن یک مهارت است که باید آن را یاد بگیریم و بموقع از آن استفاده کنیم. وقتی خود را بهتر بشناسیم، میتوانیم راحتتر به موضوعات بیارتباط به خود نه بگوییم.
۴- واکنشهای احساسی و ناخودآگاه را کنار بگذارید
ممکن است شما فردی به شدت احساسی باشید. اگر چنین است سعی کنید نسبت به اتفاقاتی که در اطراف شما رخ میدهد واکنشهای احساسی و لحظهای نشان ندهید.
۵- شناسایی ضعفهای خود
ضعفهای خود را بشناسید و به دنبال برطرف کردن آنها باشید. اگر فکر میکنید که برای موفقیت باید مهارتی جدید بیاموزید، حتما به دنبال فراگیری آن بروید.
۶- از افکار خود مراقبت کنید
فکرهایی که به ذهن ما وارد میشوند میتوانند بر روی رفتار ما تاثیر بگذارند. از منفینگری نسبت به موضوعات مختلف اجتناب کنید.
۷- تقویت زبان بدن
زبان بدن ما میتواند بر روی افرادی که با ما در ارتباط هستند اثر بگذارد. در ابتدا به دنبال شناخت زبان بدن باشید و با تمرین پیوسته آن را بهبود دهید.
۸- به عقاید و نظرات مخالف احترام بگذارید
نظرات مخالف با شما میتوانند ارزشمند باشند زیرا که معمولا افراد از دیدگاههای متفاوتی نظر خود را به شما انتقال میدهند. این عقاید میتوانند به شما کمک کنند تا به شناخت بهتری از خود و تواناییهایتان دست پیدا کنید.
۹- شخصیت خود را بشناسید
سعی کنید تیپ شخصیتی خود را بشناسید. شما میتوانید بصورت آنلاین در یک آزمون شخصیت شناسی شرکت کنید و با انجام یک تست ساده به شنخت بهتری از شخصیت خود برسید. شناخت شخصیت به ما کمک میکند تا دلایل بسیاری از رفتارها و واکنشهای خود را درک کنیم و بتوانیم به یک درک بهتر از اطرافیان خود برسیم.
۱۰- تفکر عمیق را تمرین کنید.
بر روی موضوعات و چالشهایی که با آن مواجه میشوید بصورت عمیق متمرکز شوید و با تفکری نقادانه به بررسی آن بپردازید. هرگز از اجرای راهکارهای خلاقانه نترسید و همیشه از چالشهای جدیدی که برای شما پیش میآید استقبال کنید.
بدین شکل، همیشه ذهن خود را آماده مواجه شدن با مسائل نگه خواهید داشت و در بحرانها میتوانید بهترین عملکرد را از خود بروز و ظهور دهید.
یک محتوای کاربردی و مرتبط برای شما:
نقش تفکر انتقادی در رشد کسب و کارهای نوپا
۱۱- پذیرای پیشنهادات و انتقادات سازنده باشید
همیشه پیشنهادات و حتی انتقاداتی که به رفتار یا عملکرد شما وارد میشود را بشنوید و با کمک مشاورین و کوچهای کسب و کاری به تحلیل این پیشنهادات بپردازید. علم کوچینگ کسب و کار(business coaching) از موضوعاتی است که میتواند به ما برای شناخت بهتر از خودمان کمک نماید.
۱۲- آرامش و تمرکز
تمرکز داشتن از جمله موضوعاتی است که به خودشناسی کمک زیادی خواهد کرد. همیشه فکر و ذهن خود را بر روی موضوعات مشخصی متمرکز کنید و از انجام کارهای پراکنده اجتناب کنید. آرامش و استراحت کافی هم میتواند به تمرکز ذهنی کمک نماید.
رشد فردی و خودشناسی
خودشناسی(Self Discovery) به ما کمک میکند تا شناخت بهتری از خود پیدا کنیم و بتوانیم به این سوال که چگونه خودمان را بشناسیم پاسخ دقیقی بدهیم. خودشناسی یک چرخه متوالی است که هیچ گاه خاتمه نمیپذیرد زیرا ما انسانها بصورت پیوسته در حال تغییر و دگرگونی هستیم.
استفاده از دورههای شخصیتشناسی و جلسات مشاوره و کوچینگ میتواند به ما در شناخت بهتر از خودمان کمک کننده باشد. اگر شما هم به دنبال موفقیت بیشتر هستید حتما راهکارهایی برای خودآگاهی و شناخت از خود پیدا کنید و در بخش نظرات این پست در میان بگذارید.