در دهه های گذشته شرکت های بسیاری به دنبال راه اندازی شبکه جهانی اطلاعات بودند. گوگل نیز در بین این شرکت ها نقش موثری را داشت. اخیرا گوگل در چین فعالیتهای گستردهای را آغاز نموده است.
در اوایل سال ۲۰۱۰ گوگل تصمیم گرفت طرح توسعه ی موتور جستجوی خود را در چین متوقف کند، چرا که مدیران ارشد گوگل معتقد بودند که تناقض آشکاری بین سانسور اینترنت چین و تعهدات گوگل نسبت به کاربران خود مبنی بر اطلاعات شفاف، دقیق و درست وجود دارد. اما امروزه ما شاهد آن هستیم که اخباری از ورود مجدد گوگل به بازار چین شنیده می شود، این درحالی است که هیچ تغییری در سیاست های دولتمردان چینی ب وجود نیامده است.
قوانین چین و گوگل
قوانین دولت چین درباره اینترنت تغییر جدیدی نکرده است. دولتمردان چینی معتقدند قوانین محدود کننده آنها در واقع یک فایروال بزرگ میباشد که شهروندان این کشور را در مقابل خطرات گوناگون محافظت می کند. از ژوئن ۱۹۸۹ دولت چین محدودیت های زیادی را برشهروندان خود برای دسترسی به اطلاعات اعمال می کند. در چین سایت های سازمان های حقوق بشری و سایتهای خبری مطرحی هم چون تایمز و نشریه وال استریت فیلتر هستند.
دولت چین در اقدامی شگفت انگیز که در هیچ کجای دنیا نظیر آن تاکنون دیده نشده است، ۳۰ هزار نفر را به استخدام خود درآورده است تا بتواند محتواهای منتشر شده در فضای اینترنت این کشور را بررسی و فیلترینگ دقیقی را انجام دهد.
فضای مجازی در چین
با تمامی این محدودیت ها، فضای مجازی در چین، در سالیان اخیر رشد قابل توجه ای داشته است. دولت چین در اوایل سال ۲۰۱۸ قانون جدیدی را برای کنترل محتوا و جلوگیری از افشای اطلاعات تصویب کرد. همچنین دولت چین یک سازمان جدید با نام اداره فضای مجازی چین را ایجاد کرد که به طور مستقیم به رئیس جمهور این کشور گزارش میدهد. در مجموع می توان گفت که دولت چین در سالیان گذشته حداکثر تلاش خود را برای مقابله با آزادی و سرکوب اعتراضات مدنی بکار گرفته است.
با تمامی این توصیفات گوگل در حال حاضر به سمت بازار بکر این کشور در حال حرکت است زیرا که گوگل نمیخواهد این فرصت عالی تجاری را در کشور چین از دست بدهد. گوگل مذاکرات مفصلی را با مقامات چینی برای ورود مجدد به بازار این کشور، آغاز کرده است. گوگل تصمیم دارد یک موتور جستجو اختصاصی برای کشور چین راه اندازی کند که به کمک این موتور، گوگل خواهد توانست قوانین سانسور در چین را به خوبی رعایت کند.
هر چند که هنوز تصمیم مشخصی از سوی طرفین گرفته نشده است و مذاکرات همچنان ادامه دارد، امّا انتقادات بسیاری به گوگل برای ورود به فضای پر از سانسور اینترنت در این کشور وارد می شود و متخصصین معتقدند که گوگل نباید تخصص، اعتبار و نیروهای کلیدی خود را به سانسورچیهای چینی واگذار نماید.
بازآفرینی (ترجمه و بازنشر) : مسعود معاونی
منبع : نشریه فوربس