در این مقاله می خواهیم به معرفی ۱۰ ترند برتر (trend) اصلی در سال ۲۰۱۸ بپردازیم :

مفاهیم بنیادین هوش مصنوعی(AI)
امروزه استفاده ازهوش مصنوعی(AI) به هدف افزایش توانایی در تصمیم گیری، بازنگری مدل های کسب و کار، بازنگری در مدل های کسب وکار، بازسازی اکوسیستم های ارتباطی، افزایش بازدهی و توسعه ابتکارات دیجیتالی صورت می پذیرد.
۵۹ درصد از سازمان ها برای جمع آوری اطلاعات به سراغ راهبردهای هوش مصنوعی می روند. هوش مصنوعی همواره دارای راه حل های پویا و متنوعی است که از مهم ترین آن ها می توان به یادگیری ماشین (Machine Learning) اشاره کرد که به کمک الگوریتم های بهینه شده بهترین عملکرد را برای تجهیزات فراهم می آورد. محققان معتقدند برای پیشرفت در علوم مختلف ، همواره باید به AI با دیدگاه علمی، تخیلی برخورد کرد تا راهکارهای جدید از آن استخراج شود.
نرم افزارهای هوشمند و آنالیز اطلاعات (Intelligent APPs and Analystics)
نرم افزارهای که برروی اسمارت فون ها به کار گرفته می شوند دارای یک لایه میانبر میان افراد و سیستم ها ایجاد می کنند و می تواند ساختار کلی سازمان ها را تغییر دهند. در آینده نزدیک دستیاران مجازی به راحتی کارکنان، مشتریان، مشاوران و حتی مدیران را زیر سلطه خود می گیرند.
برنامه های هوشمند به دنبال تقویت فعالیت های انسانی هستند و در واقع آنها هیچ گاه به صورت صددرصدی نقش افراد را برعهده نخواهند گرفت. باید توجه داشت که تهیه اطلاعات خودکار، کشف بینش مشتریان و اشتراک گذاری طیف وسیعی از اطلاعات با همکاران تجاری، کارکنان و دانشمندان تحول شگرفی در حوزه علم پدید خواهد آورد.
اشیاء هوشمند (Intelligent Things)
اشیاء هوشمند، هوش مصنوعی و یادگیری ماشین همگی به دنبال تعامل هوشمندانه با افراد و محیط می باشند. تفکیک این سه حوزه از یکدیگر کار مشکلی است و نمی توان هیچ شئ هوشمندی را بدون هوش مصنوعی و فرآیند یادگیری در نظر گرفت. واقعیت این است که ما به دنبال تحقق موجودیتی خودمختار هستیم تا در یک محیط نامحدود برای مدت زمان نامشخص به صورت خودگردان عمل نماید.
چنین هدفی در کنار یادگیری ماشین و هوش مصنوعی برای اشیاء خودمختار معنا پیدا می کند. از طرفی دیگر اشیاء هوشمند باید قابلیت همکاری با سایر اشیاء را داشته باشند و بتوانند هم زمان تعامل قابل قبولی با انسان داشته باشند. در حال حاضر اشیاء هوشمند بیشتر در صنایع نظامی به کار می روند اما در آینده ای نه چندان دور اخبار قابل توجهی از آنان منتشر خواهد شد .
دوقلوهای دیجیتالی (Digital Twins)
یک جفت دیجیتال شامل یک سیستم یا موجودیت از دنیای واقعی به همراه یک موجودیت دیجیتال می باشند. دوقلوهای دیجیتال اغلب در قالب اینترنت اشیاء مطرح می شوند. اشیای دیجیتالی که با اشیاء دنیای واقعی ارتباط برقرار می کنند و اطلاعاتی در مورد وضعیت همتایان ارائه می کنند و به راحتی به تغییرات پاسخ می دهند و توانایی بهبود دادن عملیات را دارند و نهاایتا باعث ایجاد ارزش افزوده می گردند.
با حدود ۲۱ میلیارد سنسور متصلو end point ها تا سال ۲۰۲۰، دوقلوهای دیجیتال برای میلیاردها شئ در آینده نزدیک تحقق خواهند یافت. دوقلوهای دیجیتال مدیریت دارایی ها را بهبود داده و زمان عملیات ها را کاهش می دهند و بازده عملیاتی را افزایش خواهند داد. نکته خیلی مهم این است که دوقلوهای دیجیتالی بینش (نگرش+دانش) استفاده از محصولات را تغییر خواهند داد و عملکرد ها را بهینه خواهند کرد.
در خارج از حوزه اینترنت اشیاء پتانسیل رو به رشدی برای دوقلوهای دیجیتال وجود دارد. هم اکنون اشیاء دیجیتال بسیاری در اطراف ما قرار دارند که وظیفه شبیه سازی، آنالیز و برنامه ریزی را برعهده دارند. در چند سال آینده کمتر کسی از شنیدن اصطلاحاتی نظیر بازاریابان دیجیتالی، مراقبان بهداشتی دیجیتال و برنامه ریزان دیجیتالی تعجب خواهد کرد.
لبه های اَبر (Cloud to the Edge)
محاسبات لبه (Edge Computing) یک توپولوژی محاسباتی را توصیف می کند که در آن پردازش اطلاعات، جمع آوری و تحویل محتوا به منابع اطلاعاتی بسیار نزدیک خواهد بود. بدین شکل چالش های اتصال و زمان بندی (connecting and latency)، محدودیت های پهنای باند با استفاده از قابلیت های بیشتر در لبه کاهش می یابند و مدل های توزیع شده به خوبی استفاده می شوند.
براین اساس شرکت ها به دنبال طراحی الگوهایی در زیرساخت های خود می روند تا از لبه ها به خوبی استفاده کنند. این موضوعات برای افرادی که در شبکه های خود دارای عناصری از اینترنت اشیاء هستند بیشتر به چشم خواهد آمد . معمولا به اشتباه تصور می شود که رایانش ابری(Cloud Computing) و محاسبات لبه (Edge Computing) رویکرد رقابتی با یکدیگر دارند اما واقعیت این است که این یک سوء تفاهم اساسی در مفاهیم پایه ای است.
در محاسبات لبه ما درباره یک توپولوژی محاسباتی صحبت می کنیم که محتوا ، پردازش ها ، اشیاء و .. را به لبه شبکه متصل می کند امّا اَبر یک سیستم است که در آن خدمات فناوری با استفاده از فناوری های اینترنتی ارائه می شود. اَبر با ایجاد یک مدل سرویس گرا امکان محاسبات لبه را می دهد.
سیستم عامل های محاوره ای (Conversational Platforms)
سیستم عامل ها همواره با تغییر همراه بوده اند و آن ها به دنبال ترجمه بهتر از اهداف کاربران برای سخت افزار بوده اند . سیستم عامل ها قادر به پاسخگویی های ساده هستند اما تعاملات پیچیده نیاز به تکامل عملیات پیچیده در سطح سیستم عامل ها را دارد.
چالش عمده امروزی سیستم عامل ها این است که کاربران از برخورد با سیستم هایی با ساختار خشک و غیر منعطف هراسان هستند و اغلب کاربران از تجربه خسته کننده خود شاکی هستند. اضافه شدن شخص ثالث به سیستم های امروزی و افزوده شدن مدل های رویدادی ، نیاز به تغییرات گسترده در سیستم عامل ها را ملموس تر کرده است .
پوشش تجربیات (Immersive Experience)
واقعیت افزوده (Augmented reality) و واقعیت مجازی (Virtual Reality) و واقعیت مخلوط (Mixed Reality) شیوه زندگی و ادراکات مردم را به شدت تحت تاثیر خود قرار خواهد داد. در آینده ی نه چندان دور کاربران از تجربیات نامرئی خود صحبت خواهند کرد. در این بین فروشندگان نرم افزارها و سیستم های سخت افزاری برای ارائه مدل های جدیدتر رقابت زیادی با یکدیگر خواهند داشت. درطی پنج سال آینده تمرکز برروی واقعیت مخلوط است و کاربران زندگی با اشیاء دیجیتال و دنیای واقعی را تجربه خواهند کرد .
زنجیره بلوکی (Block Chain)
زنجیره بلوکی شامل ویژگی های از قبیل اشتراک گذاری، توزیع شدگی، غیر متمرکز بودن و نشانه دار بودن است که این ویژگی ها اصطحکاک های تجاری را از طریق برنامه های کاربردی مستقل حذف می کنند تا طرف های نامعلوم بتوانند به راحتی با یکدیگر معاملات تجاری را انجام دهند.
این فناوری باعث تغییرات گسترده در صنایع می شود و فرصت های مالی برابری را در اختیار همه قرار می دهد. البته باید در نظر داشت که بسیاری از فناوری های زنجیره بلوکی نابالغ، اثبات نشده و غیرقابل کنترل هستند.
یک رویکرد عملی برای زنجیره بلوکی این است که درک روشنی از رصت های کسب و کار، توانایی ها و محدودیت های زنجیره بلوکی، معماریهای اعتماد و مهارت های لازم در پیاده سازی وجود داشته باشد. برای رسیدن به این مهم باید مهارت های خود را در زمینه رمزنگاری، روش های نظارتی و شناسایی نقاط ضعف و قوت زیرساخت ها بالا ببرید.
رویداد محوری (Event Driven)
کسب و کارهای دیجیتال به میزان آمادگی برای بهره برداری از لحظات جدید تجارت دیجیتال تکیه می کند. رویدادهای تجاری نشان دهنده پوشش یا تغییرات جایگاه ها است مانند تکمیل سفارش خرید. برخی از رویدادهای تجاری یا ترکیبی از رویدادها، تشکیل لحظات تجاری را می دهند که نیاز به یک اقدام خاص دارند.
مهم ترین لحظات کسب و کارها مواردی هستند که پیامدهای متعددی برای طرفین دارند از جمله نرم افزارهای ناهماهنگ یا خطوط کسب وکار نامرتبط و یا شرکا. با ظهور IoT و AI و سایر تکنولوژی ها، رویدادهای کسب و کار را می توان سریع تر تشخیص داد و جزئیات بیشتری را تحلیل کرد. شرکت ها باید تفکر رویداد (Event Thinking) را به عنوان بخشی از استراتژی کسب و کار دیجیتال خود در نظر بگیرند.
تا سال ۲۰۲۰ منبع های رویداد (Event Source) نیاز دارند تا در زمان واقعی مورد استفاده ۸۰ درصد از کسب وکارها قرار گیرند. هم چنین بیش از ۸۰ درصد از سیستم های تجاری جدید نیاز بهه پشتیبانی از پردازش رویداد (Event Processing) دارند.
ریسک پذیری و اعتماد مستمر (Continuous Adaptive Risk and Trust)
کسب و کار دیجیتال (Digital Business) ایجاد یک محیط اینترنتی پیچیده و در حال رشد می نماید. استفاده از ابزارهای دیجیتال به طور فزاینده باعث افزایش پیچیدگی و تهدیدات می شود. ریسک سازگاری (Adaptive Risk) و ارزیابی اعتماد (Trust Assessment) برای تصمیم گیری مناسب در زمان واقعی و پاسخگویی مناسب، از چالش های جدی در کسب و کار دیجیتال خواهد بود.
تکنیک های امنیتی سنتی با استفاده از مالکیت و کنترل ، امور را به پیش می برند در حالی که در جهان دیجیتال باید مدل های اعتماد را جایگزین کرد .در جهان دیجیتال حفاظت از زیرساخت ها به تنهایی امنیت را تامین نمی کند و نمی توان در مقابل حملات insider attacks مقاومت کرد. بنابراین نیاز است تا در آینده امنیت به صورت فردمحور(People Centeric Security) پیاده سازی شود و همزمان با توانمند سازی توسعه دهندگان آن ها را به سمت پذیرش مسئولیت های امنیتی سوق داد.
هم چنین باید با یکپارچه سازی امنیت (Integrating security) و انجام فرآیندهای مستمر امنیتی و توسعه فناوری های فریب (Deception Technology) از جمله honeypot ها برای شناسایی افرادمخرب که به شبکه شما نفوذ کرده اند، امنیت را به میزان قابل توجه ای بهبود داد.
پی نوشت :
digital: امروزه مفهوم دیجیتال تغییر اساسی یافته است . در واقع ترکیبی از دنیای مجازی و دنیای واقعی در کنار محیطی که تمامی اجزاء آن به شبکه متصل هستند تشکیل فضای دیجیتال را می دهند .
intelligent:هوشمندسازی با تکامل اشیاء هوشمند در حال معنا گرفتن است . هوشمندسازی را می توان امروزه در هر چیزی دید .
Mesh: در واقع مش شبکه ای گسترده از افراد ، کسب و کارها ، دستگاه ها ، محتوا و خدمات متنوع به هدف رسیدن به نتایج دیجیتالی بهتر می باشد .
Block Chain: منظور از زنجیره بلوکی همان سیستم و روشی است که منجر به تولید پول های دیجیتالی از قبیل بیت کوین می گردد .
منبع : گارتنر