زمان مطالعه تقریبی: ۱۱ دقیقه
مفاهیم مقدماتی :
ما تصمیم داریم تا در چند مقاله به بررسی ارزهای دیجیتال و مفاهیم پایه ای مهم در این زمینه بپردازیم ، هنگامی که ما در حال تهیه این مقاله بودیم ، بیش از ۹۰۰ ارز دیجیتال وجود داشت که هر کدام ویژگی های خاصی را دارند ، اما ازلحاظ ساختاری بسیار مشابه یکدیگر هستند . ارزهای دیجیتال قابلیت های متنوع و توانایی های بسیاری را ارائه می دهند که این باعث می شود تا سازمان ها و دولت های بسیاری به سوی این نوع از پول دیجیتال حرکت کنند . امروزه ما شاهد ایجاد ارزهای دیجیتال مشهوری همچون Bitcoin ، Ethereum  ، XRP  ، Citcoin Cash ، EOS ، Stellar ، Litecoin ، Caradano ، Monero و .. می باشیم . شما می توانید برای دیدن لیست کامل ارزهای دیجیتال به لینک زیر بروید :
https://coinmarketcap.com/coins/views/all
ایجاد اولین ارزهای دیجیتال به سال ۲۰۰۹ و بیتکوین برمی گردد . به همین دلیل است که ما امروزه ارزهای دیجیتال را با نام بیتکوین می شناسیم(البته ارزش بیشتر بیتکوین نسبت به سایر ارزها هم در مطرح شدن نام آن بی تاثیر نبوده است و در واقع بیتکوین یک ارز مرجع در بین سایر ارزهای دیجیتال محسوب می شود) . معمولا ارزهای دیجیتال دارای یک سری استانداردهای مشترک می باشند که در همه آن ها رعایت می شود ، بنابراین ما در این مقاله به بررسی بیتکوین به عنوان مرجع رسمی آموزش می پردازیم .
خالق بیتکوین (Satochi Nakamota) به دنبال ایجاد یک پول با ثبات بود که تنها به تئوری های امن ریاضی وابسته باشد و چندان اثری از اقتصادهای پرچالش و بازارهای پرنوسان نپذیرد .درباره این که اولین بار بیت کوین توسط چه کسانی ارائه گردیده است ، اختلاف نظرات بسیاری وجود دارد .

مطالب مشابه:
اهمیت رو به رشد شبکه ها در اقتصاد دیجیتالی
کاربرد فناوری اطلاعات در اقتصاد دیجیتال
مدیریت ریسک دیجیتال
اعتماد ،امنیت و کارآیی ؛ چطور بلاکچین با کمک هوش مصنوعی این موارد را تامین خواهند کرد ؟

ویژگی های مهم ارزهای دیجیتال :
  • نداشتن ماهیت فیزیکی :
در واقع یک ارزدیجیتال یک نوع از پول الکترونیکی می باشد که ماهیت فیزیکی مانند اسکناس ندارد ، بنابراین به راحتی امکان جعل و یا سرقت آن وجود ندارد .
  • تمرکززدایی :
بدین معنا که هیچ سازمان مالی ، شبکه مالی و یا حتی دولت خاصی بیتکوین را مدیریت نمی کند و این ارز به هیچ مرکز و یا بانکی وابسته نمی باشد . بنابراین مشکلات اقتصادی نمی تواند در افزایش یا کاهش ارزش آن تاثیری داشته باشد . در سیستم های متمرکز همه قسمت های مختلف به هم وابسته هستند و اختلال در یک بخش می تواند بر روی سایر بخش ها تاثیر بگذارد . اما در سیستم های غیرمتمرکز نظیر بیتکوین ، علیرغم اتصال بخش های مختلف به یکدیگر شاهد یک مرکزیت خاص نمی باشیم و به همین دلیل اگر ، یک یا دو مرکز نیز از کار بیفتند ، کل سیستم دچار مشکل نخواهد شد و سیستم می تواند همچنان به کار خود ادامه دهد .
بلاکچین یا همان  زنجیره ای از بلوک پایه و اساس پیاده سازی های ارزهای دیجیتالی می باشد . در حقیقت بلاکچین در ارزدیجیتال نقش ذخیره کننده امن اطلاعات را برعهده دارد . به دیگر سخن می توان بلاکچین را یک دفتر حساب عمومی برای ارزهای دیجیتال دانست که تمامی نقل و انتقالات مالی را در خود ضبط و ذخیره می کند . بلاکچین به عنوان یک پایگاه داده دائمی جهت ثبت نقل و انتقالات ارزهای دیجیتال از جمله بیتکوین در جهان محسوب می شود . کاربران بیت کوین می توانند دارای چندین حساب کاربری باشند درحالی که هیچ گونه اطلاعات شخصی از آنها در جایی ثبت نشده است . کاربران می توانند این حساب ها را بدون هیچ گونه پرداخت هزینه ای برای خود افتتاح کنند .
باید در نظر داشت که هر بلاک بخش به روز شده ای از زنجیره های بلاکها (بلاکچین؛Block Chain) می باشد که تراکنش های گوناگون را در درون خود ثبت می کند و به محض کامل شدن (بروزشدن) به زنجیره (Chain) بازمی گردد و هر بلاک حاضر در زنجیره به ترتیب زمان ورود به بلاک های دیگر مرتبط (Link) می شود . تکنولوژی بلاکچین یک تکنولوژی نسبتا امن و قابل قبول می باشد و تنها مشکل اصلی این تکنولوژی سایز بالای بلاک های تولید شده می باشد .
در ارزهای دیجیتالی نظیر Ethereum که بر پایه EtHash هستند  از فایلی به نام DAG استفاده می شود که کاربرد آن اثبات کارکرد یک ماینر(Miner) می باشد . هر ۳۰۰۰۰ بلاک را یک DAG می نامند ، حجم فایل های DAG رابطه مستقیمی با توان پردازشی CPU دارد . (EtHash یک تابع درهم ساز است که برای اثبات درستی بلاکچین در ارزهای دیجیتال استفاده می شود که از توابع هش SHA3 بهره می برد . EtHash مقاومت بالایی در برابر ماشین آلات ASIC nhvn  و از حافظه فشرده ای بهره می برد که تنها می تواند از طریق کارت گرافیک (GPU) استخراج شود .Keccak256 در واقع نوع خاصی از SHA3 می باشد که در ارز دیجیتال اتریوم کاربرد بسیاری دارد ) .
ماینر(Miner) چیست ؟ در تصویر زیر با مفهوم ماینر آشنا شوید (بر روی تصویر کلیک کنید تا آن را با سایز بزرگ ببینید) .

ماینر کیست ؟

معمولا ما در ارزهای دیجیتال شاهد هیچ گونه کارمزدی نمی باشیم ، تنها زمانی که شما قصد دارید ارز دیجیتال خود را نقل و انتقال دهید باید هزینه ای جزئی بابت آن پرداخت کنید که به این هزینه کارمزد تراکنش (Transaction fee) گفته می شود . بستری (زیرساختی) که شما از آن برای نقل و انتقالات مالی خود استفاده می کنید به ازای هر تراکنش یک fee در نظر می گیرد ، این fee به عنوان پاداشی برای ماینرها که در آن تراکنش نقشی داشته اند ، محسوب می شود . باید توجه داشت که پرداخت هایی که با ارزهای دیجیتال صورت می پذیرد هیچ تفاوتی با کارت های اعتباری ندارند و همه دارای یک ماهیت می باشند .
کیف پول ها یا Wallets :
همانند حساب های بانکی که مختص شما هستند و موجودی آن نشان دهنده میزان سرمایه شما هستند و تنها شما اجازه دسترسی به سرمایه آن را دارید ، ارزهای دیجیتال نیز از همین قانون پیروی می کنند . شما برای این که ارز دیجیتال خود را در یک مکان امن نگهداری کنید به یک حساب تحت عنوان کیف پول یا  Wallet نیاز دارید.
سرویس های مختلفی هستند که در این زمینه قابلیت های مختلفی را ارائه می دهند و با استفاده از این سرویس ها شما می توانید ارز دیجیتالی را که خریداری کرده اید یا اصطلاحا Mine کرده اید را به آن کیف پول انتقال دهید . کیف های پول به شما اجازه می دهند که کلیدهای دیجیتال (Digital Keys) را که مختص هر بیتکوین یا دیگر ارزهای دیجیتال هستند را ذخیره کنید .
به عنوان مثال ، Bitcoin Wallet شامل دو کلید می باشد که یکی کلید آدرس کیف شما می باشد که در حقیقت یک Public Key می باشد و کلید دیگر رمز محرمانه شما می باشد که همان Private Key شما خواهد بود .شما از کلیدعمومی خود برای دریافت ارز دیجیتال از دیگران استفاده خواهید کرد و برای واریز ارز دیجیتال به حساب دیگران از کلید خصوصی خود به همراه کلید عمومی طرف مقابل استفاده خواهید کرد . دقیقا مانند یک دستگاه عابربانک که برای واریز وجه به حساب دیگران ، شما بایستی شماره حساب یا شماره کارت بانکی آنها را داشته باشید و هم زمان رمز کارت بانکی خودتان را هم بدانید .
انواع مختلف کیف پول ها :
امروزه ما با انواع کیف های پول مواجه هستیم که هرکدام دارای ویژگی های خاصی می باشند و می توان از آن ها در کاربردهای مختلف استفاده کرد . در زیر با برخی از انواع این کیف های پول آشنا می شویم :
کیف های پول آنلاین :
این کیف ها به شما اجازه می دهند تا کلیدهای خصوصی خود را در محیط آنلاین ذخیره کنید . در نتیجه ، در هر مکان و هر زمانی به سکه های خود دسترسی خواهید داشت . در زیر لیستی از مطرح ترین کیف های پول آنلاین را مشاهده می کنید :
https://blockchain.info
https://coinbase.com
https://strongcoin.com
https://xapo.com
کیف پول Xapo علاوه بر فضای اینترنت ، از حافظه فیزیکی (Cold Storage) نیز برای ذخیره سازی کلیدهای خصوصی استفاده می کند . توجه شود که Cold Storage  یا Offline Wallet به معنای استفاده از فضای ذخیره سازی فیزیکی می باشد و Hot Storage یا Online Wallet به معنای استفاده از فضای ذخیره سازی آنلاین می باشد .
کیف های پول آفلاین :
اساس کار این کیف پول ، نگهداری خود کیف و کلیدخصوصی متناظر با آن در محیط آفلاین است (نگهداری بر روی کامپیوتر یا کیف پول سخت افزاری) . در شکل زیر یک نمونه کیف پول سخت افزاری را مشاهده می کنید ، برای مشاهده تصویر بزرگتر بر روی آن کلیک کنید :

کیف پول سخت افزاری

هنگامی که با کیف های پول آنلاین کار می کنید ، بحث امنیت آنها بسیار مهم است چرا که همیشه امکان به سرقت رفتن اطلاعات آن ها در فضای وب وجود دارد . شاید به همین دلیل باشد که کیف های پول آفلاین ارائه شده اند ، تا امکان به سرقت رفتن اطلاعات توسط هکرها به حداقل برسد . برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این نوع از کیف ها می توانید به لینک زیر مراجعه کنید :
https:Bitcoin.org/wallets
کیف های پول رومیزی و موبایلی :
کیف پول رومیزی ، نوع دیگری از کیف پول ها هستند که مختص کامپیوترهای رومیزی هستند و قابلیت نصب بر روی سیستم عامل های مختلف را دارند و شما می توانید به کمک آن ها یک آدرس منحصربفرد برای خود ایجاد کنید و تراکنش های خود را با کمک آن آدرس انجام دهید . هم چنین کیف های پول موبایلی نیز برای افرادی که به صورت پیوسته در حال جابه جایی هستند مناسب می باشد . این نوع از کیف های پول حداقل قابلیت ها را ارائه می دهند ، چرا که گوشی های همراه توانایی های پردازشی کمتری را دارند .
کیف های پول کاغذی :
این کیف های پول امکان این را دارند که بر روی کاغذ چاپ شوند و ماهیت فیزیکی دارند . معمولا از این نوع کیف برای ارتقاء امنیت کیف های دیگر استفاده می شود. البته بایستی این کیف ها را هم از لحاظ فیزیکی محافظت کرد تا کسی نتواند آن ها را به راحتی اسکن نماید . در تصویر زیر نمونه ای از پول کیف کاغذی را مشاهده می کنید :

کیف پول کاغذی

یکی از مشکلات مهم ارزهای دیجیتال ، نگهداری از کلیدهای خصوصی مرتبط با آن ها می باشد . امروزه معمولا از Flash Drive های مخصوصی که به آنها Pen Drive و یا Thumb Drive گفته می شود برای نگهداری کلیدهای خصوصی استفاده می شود . باید توجه داشت که کلیدهای خصوصی آدرس های یکتایی هستند که تنها مختص ارزهای دیجیتال شما می باشند و ضرورت دارد که آنها را به صورت امن نگهداری کنید .اگر این آدرس ها به هر نحوی در دسترس دیگران قرار بگیرند امکان به سرقت رفتن سرمایه شما وجود دارد .  به خاطر سپاری و در ذهن نگهداشتن ، کلیدهای خصوصی به علت طولانی و بزرگ بودن کاری دشوار و ناممکن است . بنابراین ما مجبور هستیم تا آن ها را به صورت امن در تجهیزات الکترونیکی مخصوص ذخیره کنیم تا در زمان مورد نیاز بتوانیم به کمک آن ها به کیف های پولمان دسترسی داشته باشیم .
یک کیف پول می تواند به راحتی مورد دستبرد قرار گیرد ، بنابراین سعی کنید رمز پیچیده ای را برای کیف پول خود انتخاب کنید . برای آگاهی از امنیت رمز انتخابی و مدت زمان لازم برای شکسته شدن آن می توانید از وب سایت زیر کمک بگیرید :
https://howsecureismypassword.net
این مقاله هنوز خاتمه نپذیرفته است ، به زودی در پست دیگری ادامه این مقاله را منتشر خواهیم کرد . پس منتظر باشید و به صورت دوره ای این تارنما را کنترل کنید . با سپاس از توجه شما

گردآوری و نشر : مسعود معاونی
کد مطلب :A1397052201
منبع : گردآوری از منابع مختلف
تاریخ نشر : ۲۳ مرداد ماه ۱۳۹۷