زمان مطالعه تقریبی: ۳ دقیقه
با پیشرفت اینترنت اشیاء(IoT) و اینترنت همه چیز(IoE) چالش های جدیدی در زمینه محاسبات شکل گرفته است . با توجه به گستردگی شبکه در اینترنت اشیاء ، انجام محاسبات سریع و کارآمد و تامین قدرت پردازش با موانع زیادی مواجه خواهد شد .
محاسبات زمینه آگاه (context-aware computing) یک نوع از عملیات کامپیوتری است که بر پایه فعالیت های یک کاربر بر روی یک دستگاه یا محیط فیزیکی انجام می شود .به طور کلی محاسبات زمینه آگاه یک روش اصولی مهندسی است که انتظار چگونگی استفاده از کامپیوتر توسط مردم را نشان می دهد . محاسبات زمینه آگاه با اصول تعامل انسان و کامپیوتر اشتراکات زیادی دارد ولی یک تفاوت اساسی آن این است که محاسبات زمینه آگاه راه حل های با قابلیت بالاتر و زمان اجرای پیچیده تر را ارائه می دهد .
محاسبات زمینه آگاه با ذخیره اطلاعات از دستگاه های مختلف به دنبال ایجاد محیط های کاملا خودکار می باشد و هدف نهایی آن ارائه تجربه های بهتر در IoE می باشد . محاسبات زمینه آگاه به توصیف وضعیت یک نهاد می پردازد و در کنار آن تغییرات در وضعیت افراد را مورد بررسی قرار می دهد و نسبت به آن واکنش می دهد .در محاسبات زمینه آگاه منظور از زمینه(context) هرگونه اطلاعاتی که در توصیف وضعیت یک نهاد مورد استفاده قرار گیرد می باشد . در حقیقت در محاسبات زمینه آگاه محیط اطراف و رفتار افراد برای ایجاد یک حالت در نظر گرفته می شود .
می توان برای محاسبات زمینه آگاه فرمول زیر را در نظر گرفت :
هویت شئ یا افراد+ چیستی شئ + زمان وقوع رویداد + مکان وقوع رویداد = چرایی وقوع یک عکس العمل
نمونه هایی کاربردی از محاسبات زمینه آگاه را می توان در مانیتورها و ال سی دی گوشی های هوشمند مشاهده کرد که بر اساس نور محیط و وضعیت کاربر شدت نور کم یا زیاد می شود . باید توجه داشت که در تجهیزات جدید عناصر مکانیکی و حسی برای بهبود و کاهش آسیب ها در کنار یکدیگر قرار گرفته اند .
در محاسبات زمینه آگاه می توان چالش های متفاوتی را مشاهده کرد که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد :
-
نامفهوم بودن مفاهیم زبانی برای تعیین قوانین قطعی
-
عدم قابلیت بررسی صحت اطلاعات زمینه ای