زمان مطالعه تقریبی: ۷ دقیقه

مجازی سازی

شما احتمالا اطلاعاتی را درباره مجازی سازی دارید و یا شاید تاکنون هارددیسک خود را پارتیشن بندی کرده باشید ، در حقیقت پارتیشن بندی یک تقسیم منطقی هارددیسک برای تبدیل آن به دو یا چند بخش می باشد . مجازی سازی اجازه می دهد تا با استفاده از یک نرم افزار سیستم عامل های متعددی را به طور همزمان بر روی یک سخت افزار اجرا کنیم و بدین شکل جلوی اتلاف منابع و تجهیزات را بگیریم .
مجازی سازی یک تکنولوژی است که امکان اجرای سیستم عامل مهمان و یا ذخیره سازی داده های مهمانی را بر روی سخت افزار میزبان می دهد . مجازی سازی معمولا به کمک نرم افزار صورت می پذیرد و باعث انعطاف پذیری بیشتر در سخت افزار و کنترل بهتر و وابستگی کم تر پلت فرم ها به سخت افزار می شود .
در حوزه فناوری اطلاعات ما شش نوع مجازی سازی متفاوت را داریم که هر کدام کارکردهای خاص خودشان را دارند و ما در این جا به معرفی آن ها می پردازیم :
  1. مجازی شبکه : که در آن یک روش برای ترکیب منابع با تقسیم پهنای باند در دسترس کانال ها که این کانال ها از یکدیگر مستقل هستند پیشنهاد می شود . مجازی سازی شبکه پیچیدگی های ذاتی درشبکه را کاهش داده و مدیریت ساده تر خواهد شد .
  2. مجازی سازی منابع ذخیره سازی اطلاعات (storage) : بسیاری تصور می کنند که دستگاه های ذخیره سازی یک تجهیز انفرادی است ، اما مجازی سازی نشان داد که می توان از طریق یک کنسول مدیریتی به مجازی سازی ذخیره سازی و اشتراک منابع ذخیره سازی بین افراد پرداخت و حتی می توان ایده شبکه های ذخیره سازی جدیدی هم چون دیتا سنترها و cloud ها را مطرح کرد .
  3. مجازی سازی سرور : باعث پوشش بهتر منابع سرور می شود و کاربران نیازی به درک پیچیدگی های مدیریتی منابع سرور ندارند و ظرفیت برای گسترش ، اشتراک گذاری منابع و استفاده و حفظ آن افزایش خواهد یافت .
  4. مجازی سازی داده : امکان مدیریت داده ها و جابه جایی مکانی و یا تغییر فرمت آن ها را به صورت گسترده فراهم می کند و نیازهای جدید در کسب و کارهای مدرن را فراهم می کند و به داده حالت ارتجاعی می دهد .
  5. مجازی سازی دستکتاپ ها و ایستگاه های کاری : در واقع به کاربر اجازه داده می شود تا کاربر از راه دور به دسکتاپ دسترسی داشته باشد . ایستگاه های کاری که در دیتا سنترها مستقر هستند می توانند از راه دور در دسترس باشند و مدیریت زیر ساخت از راه دور به صورت امن انجام شود .
  6. مجازی سازی نرم افزاری : می توان به راحتی یک نرم افزار را بدون توجه به سیستم عامل محلی اجرا کرد و این برای دسترسی به مجوزهای نرم افزارهای گران قیمت ایده آل است .
محاسبات مجازی سازی اولین گام به سوی Sostware Define Data Center (SDDC) محسوب می شود . در مجازی سازی پردازنده و حافظه از سخت افزار فیزیکی جدا می شوند و این باعث می شود تا یک استخر گسترده از منابع برای استفاده در هر کجا و هرزمان ایجاد گردد . هر نرم افزار و سیستم عامل مربوط به آن در یک ماشین مجازی(VM) قرار دارند . بسیاری از ماشین های مجازی به طور همزمان برروی هر سرور اجرا می شوند و از بدین شکل از حداکثر ظرفیت سخت افزار استفاده می شود .
این کار باعث عملکرد بهتر ، دسترس پذیری بالا و صرفه جویی قابل توجهی می شود و درنتیجه هزینه ها به شکل قابل توجهی کاهش می یابد . با Vsphere ( یک جز مهم در cloud های مجازی است ) شما می توانید به گسترش مجازی سازی پرداخته و به خدمات ذخیره سازی و اضافه کردن خودکار اجزا و مدیریت مبتنی بر سیاست شبکه بپردازید .
در این جا می خواهیم به بیان تفاوت های مجازی سازی با شبکه های نرم افزاری تعریف شده (SDN) بپردازیم . در SDN در واقع سخت افزار به عنوان نیروی محرکه شبکه مطرح است در حالی که در مجازی سازی شبکه ما مستقل از سخت افزار و زیرساخت عمل می کند و اصول مجازی سازی به زیرساخت شبکه فیزیکی اعمال شده و با این کار یک ظرفیت گسترده و منعطف ایجاد می گردد .
ماشین مجازی شامل اجزای منطقی مانند سوئیچ ها ، روترها ، فایروال ها و loud blancer ها ، VPN ها و .. می باشد . در یک شبکه مجازی امکان برنامه ریزی و مدیریت مشروط آسان بوده و شبکه به هر VM خدمات و امنیت مخصوص آن را ارائه می دهد . پلت فرم مجازی سازی شبکه در vmware در واقع NSX است که در بالای سخت افزار شبکه فیزیکی قرار می گیرد و از جدیدترین محصولات فروشندگان پشتیبانی می کند .
یکی از موضوعات مهم مطرح در سایان اخیر نرم افزارهای تعریف شده ذخیره سازی (Software Defined Storages) می باشد . SDS در واقع یک استراتژی مطرح vmware است که از طریق hypervisor (یک ماشین مجازی مانیتورینگ و نظارت بر شبکه) به صورت چشم گیری ذخیره سازی را ساده کرده است و موجب افزایش کارایی و کاهش هزینه محاسباتی و عملیاتی گردیده است . مسلما SDS یک انتزاع از dataplane در ساخت vm است که منجر به ایجاد زنجیره تامین ذخیره سازی و مدیریت سراسری در سیستم های ذخیره سازی ناهمگن می شود .
با جدایی  انعطاف پذیر بین برنامه های کاربردی و منابع موجود ، hypervisor می تواند تمام منابع ، محاسبات ، حافظه ، ذخیره سازی و … را در شبکه به صورت نرم افزاری انجام دهد . راه حل های زیادی برای SDS در دیتا سنترهای امروزی مطرح است ، از جملهسرویس های ذخیره سازی برنامه های کاربردی که به VM ها اجازه طراحی یک نرم افزار را می دهد و مدیران پروژه ها می توانند فرآیند ذخیره سازی و هزینه های تولید نرم افزار را کنترل کنند . هم چنین زیر ساخت های ذخیره سازی با استفاده از SDS مجازی سازی می شوند و مدیران می توانند براساس نرم افزار مورد نیاز و زمانی که به آن نرم افزار نیاز دارند زیرساخت ذخیره سازی خود را تهیه کنند (اجاره کنند) .
یکی دیگر از سرویس های SDS در حال حاضر پشتیبانی از ذخیره سازی ناهمگن(Heterogeneous Storage) را به وسیله SAN و NAS انجام می دهند که در آن ها سرورهای استاندارد صنعتی به عنوان Back bone  ، زیرساخت محیط های ذخیره سازی مقیاس پذیر را با توجه به نیازهای ذخیره سازی ارائه می دهند .
در دیتا سنترها مجازی سازی از اهمیت خاصی برخوردار است و درواقه دیتا سنترها مجازی هستند و به صورت خودکار و با یک مدیریت هوشمند مرکزی مبتنی بر سیاست کنترل می شوند . پلت فرم مدیریتی در دیتاسنترها به مدیران اجازه می دهد تا نظارت بر تمامی برنامه های کاربردی را در تمام جغرافیای فیزیکی مدیریت کنند . این جغرفیای فیزیکی شامل زیر ساخت های ناهمگن و ابرهای آمیخته (hybrid cloud) است . این موضوع چالاکی و انعطاف پذیری و پاسخگویی سریع را برای دیتاسنترها به ارمغان می آورد .
مجازی سازی با یک روند رو به رشد در صنعت IT مواجه است و شامل مباحث مهم مدیریتی و محاسباتی خاص خود می باشد ، با مجازی سازی می توان به پردازش های موازی با مجازی سازی کامپیوترها پرداخت و مقیاس پذیری را بهبود و ارتقاء بخشید . مجازی سازی باعث بهره وری و چابکی کسب و کارهای نوپا با کمترین هزینه خواهد شد و تنها راه موثر برای کاهش هزینه های صنعت IT خواهد بود .
جمع آوری و نگارش : مهندس مسعود معاونی
منبع :www.vmware.com

https://telegram.me/moaveni_ir