تحول در اقتصاد یک حرکت پیوسته از گذشته تا امروز بوده است . در این پست می خواهیم به بررسی دیدگاههای مختلف درباره ی فضای کسب و کارهای حوزه اینترنت اشیاء و تاثیر آن بر تجارت و اقتصاد بپردازیم. طبق بررسی های انجام شده صنایعی نظیر خدمات مالی، تولید، مراقبتهای بهداشتی، بیوتکنولوژی و داروشناسی، فناوری اطلاعات، انرژی و منابع طبیعی، املاک و مستغلات، زیرساخت های شهری و مدیریت کلان از حوزه های مورد توجه در اینترنت اشیاء میباشند .
جایگاه امروزی اینترنت اشیا
درآمد کنونی اینترنت اشیا بیش از ۵۰۰ میلیون دلار در سال است که این درآمد بیشتر توسط شرکتهای کوچک و متوسط حاصل میشود و شرکتهای بزرگ هنوز در حال سرمایهگذاری و تحقیق جدی در این حوزه می باشند. IoT در حال تبدیل شدن به یک حرکت است. اینترنت اشیاء امروزه یک حرکت کلیدی محسوب میشود که قادر است یک تحویل دیجیتالی ایجاد نماید. IoT مسیر فناوری در آینده است که باعث ایجاد نوآوریهای گسترده در صنایع مختلف خواهد گردید. در سالیان اخیر اشتیاق افراد و شرکتها به این دانش افزایش غیرقابل تصوری پیدا کرده است و این نوید بخش تحول شگرفی است.
امروزه سازمانی موفق خواهد بود که بتواند راندمان کاری بهتری داشته باشد و هزینههای جاری خود را کاهش دهد و این مهم را می توان به کمک دستگاههای متصل به شبکه که به صورت مستمر به جمعآوری اطلاعات میپردازند، فراهم کرد. اینترنت اشیاء در آینده چالشهای بسیاری را حل خواهد کرد و با بسیاری از تکنولوژیهای دیگر که خود را با آن سازگار خواهند کرد و استراتژیهای خود را براساس آن تعیین خواهند کرد، به حل مشکلات و افزایش کیفیت زندگی بشر خواهد پرداخت.
امنیت در اینترنت اشیا
با برطرف شدن نگرانی ها در حوزه های امنیت و حریم خصوصی، سازمانهای بیشتری به سمت استفاده و توسعه این تکنولوژی پیش خواهند رفت. اینترنت اشیاء تاثیرات زیادی برروی کسب و کارها، مشتریان ، ارزشها ، کارکنان و محیط خواهد گذاشت. نوآوریهای جدید، فرصتهای جدیدی را در اختیار شرکتها میگذارند و این فرصتها باعث ایجاد ارزش افزوده برای این شرکتها میگردند. اینترنت اشیاء یک واقعیت است که در سطح گسترده ای از صنایع و جغرافیای محیطی در حال به کارگیری است. بر این اساس شرکتها در چند سال آینده باید زیرساخت های اساسی خود را براساس آن پیاده سازی کنند.
۵۷% از صاحب نظران معتقدند که رشد و توسعه IoT به اندازه کافی سریع و قابل قبول بوده است و در تمامی کسب و کارها اثری از آن را میتوان یافت . اینترنت اشیاء به طور کلی باعث می شود تا بینش افراد (دانش+نگرش) نسبت به موضوعات تغییر کند و خود این واقعیت باعث توسعه و پیشرفت در بسیاری از حوزههای دیگر خواهد گردید. رشد اینترنت اشیاء از سال ۲۰۱۳ تا به امروز یک شیب مثبت دارد، این در حالی است که بسیاری از تجارت های دیگر نظیر صنایع نفت و طلا در این مدت دارای نوسانات بسیاری بوده اند.
نگرانی اصلی سازمانها در بخش اینترنت اشیاء هزینه های بالای اجرای آن میباشد. اینترنت اشیاء نیاز گسترده ای به هزینه در زیرساختها دارد. این در حالی است که در بخش های امنیتی، نیروهای متخصص، مهارت و دانش نیز نگرانیهای عمده ای وجود دارد. در این پست مقدمه ای بر امنیت اینترنت اشیا را بیان کردهایم.
چالش های عمده در اینترنت اشیا
- هزینه های بالای سرمایه گذاری در زیرساخت های مورد نیاز IoT
- نگرانی در مورد امنیت و حریم خصوصی
- عدم مدیریت مناسب در زمینه دانش و مهارت
- ضعف در زیرساخت های فناوری سازمان ها
- مقررات(به عنوان مثال در زمینه حریم خصوصی)
- ضعف در ارتباطات عمومی در زیرساخت های موجود
- مبهم بودن استانداردهای صنعتی در حوزه اینترنت اشیا
- عدم کارآیی مشخص اینترنت اشیاء در برخی از محصولات یا خدمات
- عدم اطمینان عمومی در زمینه اقتصادی بودن
- عدم آگاهی مصرف کننده
- عدم وجود مدل های کسب و کار مناسب
مدلهای کسب و کاری حوزه اینترنت اشیا
شرکتهای برجسته موفق شده اند که در مدل های کسب و کار خود IoT را جای دهند. به عنوان مثال شرکت ISS با استفاده از سنسورهای تعبیه شده در محیطهای عمومی رفتار افراد را تحلیل کرده و براساس اطلاعات جمعآوری شده خدمات متناسب با هر شخصی را ارائه میدهد. شرکتهای بسیاری از IoT به عنوان ابزاری برای نظارت و کنترل استفاده میکنند تا به وسیله آن مدیریت بهتری بر داراییها و مشتریان خود داشته باشند .
یک سازمان برای توسعه و گسترش IoT در مجموعه ی خود باید اقدامات زیر را انجام دهد :
- دریافت مشاوره از کارشناسان و متخصصان حوزه IoT
- یادگیری و در نظر گرفتن موفقیت ها و شکست های احتمالی
- آموزش کارمندان موجود برای کار با اینترنت اشیاء
- انجام یا حمایت از تحقیقات
- ایجاد و گسترش تقاضاهای جدید در بازار
- ایجاد کشش و کارکرد برای محصولات IoT
- کشف و دنبال کردن فرصت های IoT
- معرفی مدل های جدید کسب و کار
- سرمایه گذاری مشترک یا اتحاد بین شرکت ها
- بهره برداری از فرصت های IoT
- شناسایی کسب و کارهای جدید در حوزه IoT
آشنایی با کسب و کارهای حوزه اینترنت اشیاء
حوزههای کاری اینترنت اشیاء به شدت در حال گسترش است. ازجمله سیستمهای مراقبت بهداشتی، سیستمهای مدارک پزشکی و سیستمهای مبتنی بر اَبر که مبنای تمامی آنها همکاری بین اجزاء مختلف یک سیستم میباشد. درسال ۲۰۱۶ بسیاری از سازمانها به علّت عدم وجود استاندارد مطمئن و بن المللی از IoT استفاده نکرده اند. ترویج استانداردها به عنوان یک استراتژی باید از سوی سازمانهای بزرگ و دولتها پیگیری شود و باید از ایجاد چندین استاندارد موازی جلوگیری شود تا مثلا در ساختمانهای هوشمند شاهد یک گونه استاندارد باشیم . در اینجا رقابت بین شرکتها و سازمانها باعث میشود که شاهد استانداردهای گونگونی باشیم.
فهرست کسب و کارهای اینترنت اشیاء نشان میدهد که هیجان قابل توجه ای برای آینده اینترنت اشیاء میتوان متصور بود. در کمتر از سه سال آینده بیش از ۵۵% از صنایع به طور مستقیم تحت تاثیر فناوریهای IoT قرار خواهند گرفت و به کمک این فناوریها صرفه جویی شگرفی در هزینههای داخلی و تولید به وقوع خواهد پیوست. این در حالی است که بسیاری از صنایع برای سرمایه گذاری گسترده در IoT در تردید به سر میبرند.
مثبت ترین پیامدهای اینترنت اشیاء
- موج جدید نوآوری باعث می شود که اطلاعات کسب شده به ما بینش بهتری بدهد .
- فرصت های جدید درآمدزایی برای محصولات/خدمات.
- تغییر گسترده در مدل های کسب و کار یا استراتژی های کسب و کار.
بزرگترین تغییرات اینترنت اشیاء بر روی کسب و کارها
- آنالیز و مدیریت داده
- محصولات و سرویس ها
- مدیریت زیرساخت فناوری