زمان مطالعه تقریبی: ۴ دقیقه
رمز نگاری کوانتومی
هربار که شما یک خرید آنلاین را انجام می دهید یک اثر از خود باقی می گذارید که این اثر از سوی شما یا مراجع قانونی قابل پیگیری است اما در جهت معکوس یعنی از مقصد به مبداء امکان دست یابی به آن به سادگی صورت نخواهد پذیرفت ، این همان واقعیتی است که از دیده شدن اطلاعات محرمانه شما و اطلاعات کارت اعتباری که شما از آن استفاده کرده اید محافظت می کند و جلوی هک اطلاعات مهم و محرمانه را می گیرد .
امروزه طرح های رمزنگاری متفاوتی وجود دارند که دارای اصول ریاضی خاص و منحصر بفردی هستند مثلا در یک روش رمزنگاری محبوب از یک عدد تصادفی بزرگ به عنوان کلید قفل گذاری و کد کردن اطلاعات استفاده می شود .(در واقع دو عدد اول انتخاب می شوند که قابل حدس زدن نباشند ) .
رمزنگاری امروزی یک وظیفه سنگین و حساس بر عهده دارد که باید این وظیفه را با در نظرگرفتن توان محاسباتی تجهیزات فیزیکی و انتخاب بهترین روش به کاملترین شکل ممکن انجام دهد . برای بدست آوردن امنیت بیشتر در رمزنگاری ، بسیاری از محققان به جای استفاده از تبدیل های ریاضی به سراغ روش های فیزیکی رفته اند .
در حقیقت محققان به دنبال بهره برداری از قئانین مکانیک کوانتومی برای روش های نوین رمز نگاری هستند . آن ها یک حوزه جدید رمزنگاری به نام رمزنگاری کوانتومی را در دهه های گذشته بنیان نهاده اند . رمزنگاری کوانتومی قدرت خود را از یک واقعیت در جهان هستی می گیرد و آن هم این است که ذرات موجود در جهان به قدر کافی مبهم و ناشناخته هستند به طوری که در یک زمان می توانند در بیش از یک مکان باشند و یا در حالت های گوناگونی باشند که خواص آن ها در یک زمان کوتاه به راحتی قابل اندازه گیری نباشد .(رمزنگاری کوانتوم قدرت خود را از یک واقعیت در مقیاس کوچک به دست می آورد ).
برای استراق سمع یک کلید رمزنگاری کوانتومی(QKD) باید به خواص ذرات نوری دست یافت که کار مشکل و پیچیده ای است . این رمز نگاری در بین سال های ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۳ توسعه زیادی پیدا کرده است به گونه ای که امروزه در یک شبکه فیبر نوری می توان به راحتی فوتون ها را رمزنگاری کرد . اما باید توجه داشت که این روش هنوز راه گسترده ای تا پیاده سازی گسترده تجاری در پیش رو دارد .
یک مشکل اساسی رمزنگاری کوانتوم این است که روش رمزنگاری معمولا مستقل از تجهیزات می باشد ، این موضوع هر چند در بسیاری از کاربردها می تواند مفید باشد اما خود این قضیه به عنوان یک چالش امنیتی در حفظ حریم خصوص مطرح است به گونه ای که می توان با استفاده از روش های آماری و توصیف رفتار ذرات امنیت این روش رمزنگاری را با مخاطره مواجه کرد . از طرفی اعداد تصادفی تولید شده توسط این روش نمی توانند کاملا تصادفی باشند و با الگوریتم های پیشرفته و سخت افزار بسیار قوی می توان برخی از نوسانات کوانتومی تصادفی را حدس زد .
امروزه محققان زیادی برروی امن سازی این روش با استفاده از کامپیوترهای کوانتومی متمرکز هستند و ایده ها و مقالات زیادی در نشریات معتبر در حال انتشار می باشد .
نویسنده و گردآورنده : نیلوفر مظفریان

https://telegram.me/moaveni_ir