ما در عصر حاضر شاهد رشد تکنولوژی های مدرن متفاوتی هستیم. تکنولوژی هایی که زندگی انسانها را به شدت تحت تاثیر قرار داده اند. از زمان ورود شبکه جهانی اطلاعات یا همان اینترنت، زندگی انسانها با تغییرات جدّی مواجه گردیده است.

فضاهای مجازی و شبکههای اجتماعی جزء تکتولوژیهایی بودند که تغییرات اساسی در سبک زندگی انسان در قرن بیستم ایجاد کردند. امّا این تغییرات همچنان در حال بوقوع پیوستن هستند. پیشرفت رباتها، اینترنت اشیا، واقعیت مجازی، پول الکترونیک، بیت کوین و … هر روز در حال افزایش دادن نفوذ خود به زندگی انسان ها میباشند.
تاثیر تکنولوژی های مدرن بر ذهن انسان
آیا تکنولوژیهای مدرن انسان را کند ذهن و احمق می کند؟ برای پاسخ به این سئوال هنوز یافتههای علمی چندانی وجود ندارد. امّا واقعیت این است که همانطور که تکنولوژی باعث افزایش ظرفیتهای ذهنی بشر در برخی از موارد میشود میتواند باعث تضعیف ذهنی انسانها در برخی از حوزههای دیگر شود.
بنابر برخی از نظریه ها، تکنولوژیهای مدرن منجر به کاهش فعالیت های ذهنی انسانها می شوند. البته بایستی توجه داشت که تکنولوژی در حوزههایی که باعث افزایش توان فکری انسان می شود چالشهای بسیاری را حل نموده است. بنابراین نمی توان به سادگی درباره تاثیر تکنولوژی بر ذهن انسان اظهارنظر کرد.
تکنولوژیهای مدرن سعی دارند دادههای بی نهایت بزرگی را جمع آوری کنند. دادههای که یک انسان عادی توانایی جمع آوری، پردازش و آنالیز آنها را نخواهد داشت. این تکنولوژیها با مدیریت داده های حجیم (Big Data) سعی در یافتن الگوهای جدیدی دارند که قبل از این ذهن انسان قابلیت دسترسی به آنها را نداشت.
برخی از کارشناسان و متخصصان معتقدند که ماهیت تکنولوژی با ماهیت فعالیتهای مغزی متفاوت است. بنابراین نمیتوان مدعی شد که تکنولوژی عمیقا باعث تضعیف توان ذهنی انسانها میشود.
تکنولوژی و زندگی امروزی
ساختار زندگی امروزی انسانها باعث می شود تا تکنولوژی به بخشی جدایی ناپذیر از زندگی ما تبدیل شود . به عنوان مثال شاید تا چند سال قبل فرآیند مسیریابی در جادهها یک رویه کاملا ذهنی بود امّا امروزه اکثر افراد استفاده از GPS را پذیرفتهاند و در عمل نیز بهره وری این شیوه اثبات گردیده است.
استفاده از چنین سرویسهایی باعث افزایش کارآیی در جوامع صنعتی میشود. البته باید توجه داشت که به زودی، برخی از دولتها و شرکتهای بزرگ با در اختیار داشتن انبوهی از اطلاعات، امکان کنترل رفتارهای انسانی را در اختیار خواهند گرفت. این موضوع در جای خود می تواند نوعی نقض حریم خصوصی باشد.
تاثیر متقابل انسان و تکنولوژی بر روی یکدیگر
” به خاطر داشته باشید که تکنولوژی های مدرن هم بدست انسان ها بوجود می آیند . “
نباید فراموش کرد که رفتارهای انسانی بیشترین تاثیر را در توسعه و رشد تکنولوژی دارد. فناوریهای پیشرفته علیرغم رشد سریع خود، همچنان نیازمند ذهنی خلاق و نوآور برای بوجود آمدن میباشند. پس نمیتوان نگرانی زیادی از کاهش فعالیتهای مغزی انسان داشت.
نظر شما خواننده گرامی درباره این موضوع چیست ؟ آیا تکنولوژی های مدرن که بر پایه اینترنت شکل گرفتهاند باعث کُند شدن فعالیتهای مغزی انسان می شوند؟ آیا فناوریهای پیشرفته کمکی به خلاقیت و نوآوریهای ما نموده اند؟
شما میتوانید در بخش نظرات در این بحث مشارکت نمایید و نظرات خود را در اختیار ما و سایر خوانند گان قرار دهید. صمیمانه انتقادات و نظرات شما را پذیرا خواهیم بود.