زمان مطالعه تقریبی: ۴ دقیقه
در حال حاضر به سمت نسل سوم از وب و محاسبات وب در حرکت هستیم . از سال ۲۰۱۱ تعداد دستگاه های متصل شده به شبکه اینترنت بیش از تعدا افراد روی زمین است . در حال حاضر تعداد دستگاه های متصل به اینترنت بیش از ۹ میلیارد است و انتظار می رود که این تعداد تا سال ۲۰۲۰ به بیش از ۲۴ میلیارد دستگاه برسد . با افزایش سریع تعداد دستگاه های متصل ، داده های حجیمی نیز در حال تولید می باشند .
در چند سال آینده ذخیره داده ها به طور محلی و موقت دیگر امکان پذیر نخواهد بود و نیاز به فضایی برای ذخیره سازی اجاره ای به شدت احساس خواهد شد . از طرفی دیگر باید از این حجم عظیم داده های جمع آوری شده به نحو شایسته ای استفاده کرد . داده ها نه تنها باید برای ایجاد اطلاعات کامل تر مورد پذیرش قرار گیرند ، بلکه باید به دنبال ایجاد یک عقل کل برای کمک بیشتر به انسان ها بود . این درخواست پردازش های حجیم و بزرگ در تجهیزات IoT امروزی که اکثرا دستگاه های کم هزینه و سبک وزن هستند ، امکان پذیر نمی باشد . بنابراین تنها شانس ما روی آوردن به پردازش و محاسبات اجاره ای است .
در محاسبات و پردازش های اجاره ای همواره محاسبات ابری نقش پررنگی دارد . ترکیب IoT و Cloud Computing یک مفهوم جدید را ایجاد می کند که ما آن را اَبر اشیاء یا CoT نامگذاری می کنیم . ماشین های متصل به شبکه پایه ی فنی دیجیتالیزه کردن زیرساخت های صنعتی خواهد بود که باعث ایجاد مدل های جدید در تولید و بهینه شدن آن و هم چنین بهبود خدمات می گردد .
در حقیقت آبر اشیاء ابزاری برای کمک به مدیریت بهتر و کنترل دستگاه های متصل است . ما در اَبر اشیاء به ارائه یک پلت فرم از اینترنت اشیاء در قالب ابر می پردازیم که در آن داده ها از سنسورهای جاسازی شده در ماشین های مختلف جمع آوری می شوند و این اطلاعات جمع آوری شده در یک اَبر ارزیابی و مدل سازی می شوند . یک مدیر تولید تنها به وسیله یک تلفن هوشمند ، اطلاعات ثبت شده در Cloud of Things را پیکر بندی کرده و اطلاعات موردنیاز خود را استخراج می کند .
CoT باعث می شود مقیاس پذیری گسترده ای را شاهد باشیم و کاربر با یک ابزار ساده مانند گوشی هوشمند خود به کنترل تمامی دستگاه ها و تجهیزات بپردازد و بر تمامی داده های عملیاتی نظارت کند . با کمک CoT مدیریت هزینه ها به خوبی انجام می شود چرا که دیگر نیازی به هزینه های زیادی برای برنامه نویسی ، نگهداری اطلاعات ، مدل سازی و آنالیز وجود ندارد و تمامی این ها توسط اَبر (Cloud) انجام می شود . از طرفی دیگر CoT منجر می شود که به یک استاندارد جهانی برای تمامی دستگاه ها نزدیک شویم و به وسیله اَبر ، پروتکل های ارتباطی مختلفی را بین تجهیزات مختلف اجرا کنیم .
برای ایجاد CoT باید مسائل مختلفی را مورد توجه قرار داد . CoT می تواند منجر به ایجاد فرصت های کسب و کار بیشتری شود و از طرفی دیگر ؛ مهاجمان به عنوان یک تهدید بزرگ برای امنیت و حریم خصوصی با شرایط خاص و جدیدتری مواجه شوند . حفاظت از هویت کاربران در محیط های ابری هیبریدی (hybrid clouds) که در آن فضاهای خصوصی و عمومی در مجاورت یکدیگر قرار دارند بسیار پیچیده خواهد بود .
در شبکه های CoT ، شبکه های ناهمگن با انواع سرویس های مختلف درگیر می شوند و باید از انواع داده ها پشتیبانی کنند . بنابراین باید چنین شبکه های از انعطاف پذیری بالایی برخوردار باشند تا بتوانند تمامی نیازهای کاربران را فراهم آورند .
برخی از مسائل کلیدی و چالشی در CoT عبارتند از :
-
پشتیبانی از پروتکل های مختلف
-
بهره وری انرژی و توان محاسباتی در سنسورهای سبک وزن
-
تخصیص بهینه منابع
-
مدیریت هویت طرفین ارتباط مخصوصا در ارتباطات سیار(مدیریت شناسه و احرازهویت)
-
توسعه IPv6
-
پوشش مناسب سرویس های مورد نیاز
-
ارائه سرویس های با کیفیت مطلوب(QoS)
-
تعیین موقعیت ذخیره سازی داده ها (محلی یا ابر ، امنیت و..)
-
امنیت و حریم خصوصی
-
مدیریت ارتباطات داده ها و حذف ارتباطات غیرضروری